Hlavní obsah

Zázračné Dítě roku Gitanjali Rao. Patnáctiletá vědkyně uhranula svět

Foto: Profimedia.cz

Patnáctiletá vědkyně Gitanjali Rao v roce 2018 na konferenci v kalifornském Los Angeles.

Reklama

Časopis Time letos poprvé vyhlásil anketu Dítě roku. Tu za rok 2020 vyhrává patnáctiletá americká vědkyně Gitanjali Rao.

Článek

„Když mi bylo asi deset, řekla jsem rodičům, že bych chtěla zkoumat systém senzorů uhlíkových nanotrubic, moje máma odpověděla jen: Cože?“ řekla v rozhovoru, který vedla herečka Angelina Jolie, patnáctiletá Gitanjali. Čerstvá držitelka titulu Dítě roku podle magazínu Time vynalezla technologii, která umí rozpoznat olovo v pitné vodě. A také aplikaci, jež dovede rozpoznat kyberšikanu.

Gitanjali Rao pochází z amerického Denveru ve státě Colorado. V žebříčku uspěla mezi pěti tisíci nominovanými talentovanými dětmi. „Pochopila jsem, že to tu brzo bude v rukách naší generace,“ dodává Gitanjali při rozhovoru s herečkou ve vyprávění o reakci rodičů: „Takže, když to neudělá nikdo jiný, udělám to já.“

Aplikace Kindly, kterou mladá Američanka vymyslela, již na základě toho, že umí rozpoznat slova, která se často pojí s kyberšikanou. Uživatel tak může rozhodnout, zda to, co napsal, opravdu poslat ven. „Jako teenager vím, že často vypouštíme věci rychle ven, aplikace ti dává čas, aby sis to rozmyslel,“ komentuje Gitanjali Rao.

Svět vědy ale fascinoval především její vynález detektoru olova v pitné vodě. Jako devítiletá viděla ve zprávách reportáž z michiganského města Flint, kde vypukla zdravotnická krize kvůli kontaminované pitné vodě. Vedlo ji to až k vyvinutí přístroje, jenž se jmenuje Tethys a umí jednoduše odhalit částice olova z vody, právě na základě senzorů uhlíkových nanotrubic, které umí poslat informaci skrze bluetooth.

Její rodiče jsou sami inženýři a vědecké zázemí získala i na MIT, prestižním massachusettském technologickém institutu. Právě na jejich webových stránkách se dočetla, jak uhlíkové nanotrubice fungují.

Pro Gitanjali není žebříček Time prvním velkým úspěchem. Před třemi lety, tedy když jí bylo dvanáct, vyhrála celonárodní soutěž mladých vědců ze středních škol. Ve stejném roce se také objevila v žebříčku Forbes 30 pod 30. Už třikrát se účastnila TEDx konferencí jako řečník.

„Nevypadám jako typický vědec,“ přiznává Gitanjali v rozhovoru Angelině Jolie: „Všichni, které vidím v televizi, jsou starší bílí muži. Je to zvláštní, skoro jako kdyby měli lidé určené role podle svého pohlaví, věku nebo barvy kůže,“ zamýšlí se patnáctiletá vědkyně.

A rozhodně to není poprvé, kdy se Gitanjali Rao vyjadřuje k otázkám nerovnosti ve společnosti. Před dvěma lety v rámci projektu Is This Fair (Je to fér?) mluvila o nerovnostech mezi platy žen a mužů.

„Naše generace čelí tolika novým problémům, které nikdy nikdo neřešil. Ale zároveň se musíme vypořádat i s těmi starými, které tu stále jsou,“ říká Gitanjali.

Aktuálně prý pracuje na dalším rozšíření svého vynálezu detekování látek z pitné vody. Chce přijít na to, jak jednoduše zjistit přítomnost například parazitů ve vodě, a pomoct tak zejména lidem v chudých zemích poznat, jestli je jejich voda nezávadná.

Reklama

Doporučované