Hlavní obsah

Zázrak ivermektin? Může ublížit, neberte ho, varuje americký úřad

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv varuje před užíváním antiparazitika ivermektin při léčbě covidu-19. Podle úřadu může nadměrné užívání léku způsobit zdravotní potíže, několik Američanů skončilo v nemocnici.

Článek

Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) ve Spojených státech nedoporučuje použití antiparazitika ivermektin k léčbě nebo prevenci onemocnění covid-19.

FDA zaznamenala rostoucí zájem o lék, který se v USA často používá k léčbě nebo prevenci parazitů u koní a pro léčbu pacientů s koronavirem nebyl schválen. „Obdrželi jsme několik hlášení o pacientech, kteří vyžadovali lékařskou péči a byli hospitalizováni po samoléčbě ivermektinem určeným pro koně, “ uvádí úřad ve své zprávě.

„Užívání velkých dávek tohoto léku je nebezpečné a může způsobit vážné komplikace,“ píše dále úřad ve svém oznámení s tím, že i nižší dávky ivermektinu mohou reagovat s jinými užívanými léky, například přípravky na ředění krve.

„Můžete se také předávkovat ivermektinem, což může způsobit nevolnost, zvracení, průjem, nízký krevní tlak, alergické reakce, závratě, problémy s rovnováhou, záchvaty, kóma nebo dokonce smrt,“ popisuje FDA.

O užívání přípravku se diskutuje také v Česku. Podle stanoviska několika českých odborných společností nejsou dostatečné studie, na jejichž základě by se mohlo použití přípravku jednoznačně doporučit. Experimentální léčbu tímto přípravkem zkoušejí například lékaři v brněnské nemocnici sv. Anny.

Ministerstvo zdravotnictví použití léku povolilo, přestože není registrovaný. Má to ale přísné podmínky - smí ho podat pouze lékaři, a to jen dospělým pacientům, které mají pod dohledem v nemocnici. Použití léku podporuje i premiér Andrej Babiš, který tento týden zařídil jeho dodávku z Bulharska.

Studie: Výrazně nezkracuje čas léčby

Zpráva FDA vyšla den po publikování studie v odborném časopise JAMA, podle které invermektin „nijak výrazně“ nezkracuje čas, po který mají pacienti příznaky onemocnění covid-19. Studie probíhala v kolumbijském Cali na 478 lidech.

Polovina dobrovolníků dostávala ivermektin po dobu pěti dnů, druhá polovina po stejně dlouhou dobu placebo. Pacienti byli zařazeni do studie v období od července 2020 do listopadu 2020, uvádí CNN.

Příznaky onemocnění u lidí léčených ivermektinem nejčastěji vymizely do deseti dnů, ve druhé skupině užívající placebo o dva dny později. Do tří týdnů od podání se pak z covidu-19 vyléčilo 82 procent lidí užívajících ivermektin a 79 procent lidí, kterým vědci podávali placebo.

„Zjištění nepodporují použití ivermektinu k léčbě mírného průběhu covidu-19,“ uvádějí ve studii kolumbijští vědci. Dodávají, že k lepšímu pochopení, zda je ivermektin pro pacienty s covidem-19 přínosem, bude zapotřebí rozsáhlejších studií. V tomto případě se studie zaměřila na pacienty s mírným průběhem onemocnění.

Reklama

Doporučované