Hlavní obsah

Hamáček začal lobbovat za ivermektin. Můžeme ho mít v Česku? ptá se Blatného

Foto: vláda.cz

Ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček.

Reklama

aktualizováno •

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) se zeptá ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) na zpřístupnění léku ivermektin pacientům s koronavirem. Na Slovensku mají s lékem podle Hamáčka dobré zkušenosti.

Článek

Lék ivermektin, který se obvykle používá jako antiparazitikum, není v Česku registrovaný. K léčbě covidu ho ale zkouší například nemocnice u svaté Anny v Brně. A zatím s nadějnými výsledky. Za jeho větší využití se začal v pondělí přimlouvat ministr vnitra Jan Hamáček.

„Já chci slyšet od pana ministra zdravotnictví, zda je možné ten lék nějakým způsobem v rámci nouzového řešení uvolnit do distribuce tak, aby byl dostupný, on teď není povolený, to znamená, on dostupný teď není. Na Slovensku s ním mají velmi dobré zkušenosti. Ministerstvo zdravotnictví má určitě nějaký mechanismus, jak ho uvolnit do distribuce mimo standardní režim,“ řekl na odpolední tiskové konferenci ČSSD Hamáček.

Seznam Zprávy se na použití léku zeptaly Ministerstva zdravotnictví. To napsalo, že tento lék je v Česku dostupný. Rozhodnutí o jeho podání záleží na klinickém uvážení lékaře.

„Vzhledem k tomu, že přípravek není registrován k léčbě covidu-19, jedná se však o použití tzv. off label. I přes v řadě zemí rozšířené podávání ivermectinu stávající stav odborného poznání neumožňuje považovat podávání tohoto léku za součást náležitě odborné péče v léčbě pacientů s covidem-19,“ napsala mluvčí Ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.

K otázce plošného doporučení léčivého přípravku pro pacienty s koronavirem formulovala stanovisko mezioborová pracovní skupina složená z předsedů pěti odborných lékařských společností – České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, České společnosti intenzivní medicíny, Společnosti infekčního lékařství, České pneumologické a ftizeologické společnosti a Sdružení praktických lékařů ČR.

Stanovisko k použití ivermektinu u pacientů s covidem-19

1. Ivermectin prokazuje v laboratorních podmínkách účinek na množení viru, k jeho dosažení je ale zapotřebí podat až stonásobek běžné dávky. Klinické studie s podáváním přípravku u covidu-19 vykazují protichůdné výsledky a jsou kritizovány pro malé počty pacientů a metodické chyby. Stávající stav odborného poznání neumožňuje formulovat jednoznačné doporučení k jeho podávání. Americká Společnost infekčního lékařství se vyslovila proti používání ivermectinu mimo kontrolované vědecké studie. Americký The National Institutes of Health ve svém stanovisku uvádí, že nemůže formulovat žádné doporučení pro nebo proti podávání ivermectinu u covidu-19 a nechává rozhodnutí na jednotlivých lékařích a jejich pacientech.

2. Léčba ivermectinem představuje v současnosti (tj. ke dni vydání stanoviska) experimentální léčbu bez dostatečného množství důkazů získaných metodami medicíny založené na důkazech a nelze ji považovat za součást náležitě odborné péče v léčbě pacientů s covidem-19.

3. Rozhodnutí o podání neregistrovaného léčivého přípravku obsahujícího ivermectin záleží na klinickém uvážení lékaře.

4. Při poskytování zdravotních služeb jednotlivým pacientům může ošetřující lékař za účelem poskytnutí optimálních zdravotních služeb předepsat nebo použít i léčivé přípravky neregistrované podle zákona o léčivech za situace, kdy zároveň:

a) není distribuován nebo není v oběhu v České republice léčivý přípravek odpovídajícího složení nebo obdobných terapeutických vlastností, který je registrován,

b) jde o léčivý přípravek, který je již registrovaný v jiném státě nebo je přípravkem pro moderní terapie, jehož výrobce je držitelem povolení k výrobě dané lékové formy v rozsahu odpovídajícím povolení k výrobě hodnocených léčivých přípravků vydaného Státním ústavem pro kontrolu léčiv,

c) takový způsob je dostatečně odůvodněn vědeckými poznatky,

d) nejde o léčivý přípravek obsahující geneticky modifikovaný organismus.

Státní ústav pro kontrolu léčiv uvedl, že pokud ošetřující lékař vyhodnotí, že pacient bude z léčby ivermektinem profitovat, může jej předepsat nebo použít jako neregistrovaný léčivý přípravek.

„Použití takového neregistrovaného léčivého přípravku je pak třeba nahlásit Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv. SÚKL se ivermektinem zabývá a snaží se o jeho použití v souvislosti s nemocí covid-19 zjistit více informací,“ napsala Seznam Zprávám mluvčí SÚKL Klára Brunclíková.

Testování léku v nemocnici

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně invermektin vyzkoušela do konce února u 30 pacientů s nemocí covid-19. Zdravotní stav většiny se po užívání ivermektinu ve spojení s další léčbou podařilo zlepšit natolik, že mohli být propuštění domů, uvedl minulý týden primář I. interní kardioangiologické kliniky nemocnice Michal Rezek.

Lékaři podávali lék vybraným pacientům s těžším průběhem nemoci od loňského listopadu. Ivermektin je podle nich levnější než ostatní léky, nyní je ale obtížně dostupný, protože není registrovaný.

Na Slovensku mají už s lékem ivermektin bohaté zkušenosti. Během února do země bylo dodáno 9 tisíc kusů léku. Přípravek je pouze na lékařský předpis. Část byla distribuována do nemocničních lékáren a část do veřejných.

Reklama

Doporučované