Hlavní obsah

Lidé v karanténě kvůli covidu dostanou plnou nemocenskou, schválila vláda

Foto: Jan Mihaliček

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Reklama

aktualizováno •

Vláda schválila 100procentní nemocenskou pro ty, kdo jsou v karanténě nebo izolaci kvůli koronaviru. Oznámila to ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Článek

Ministryně Maláčová dnes po poledni oznámila, že vláda projedná dva návrhy kompenzací pro lidi, kteří jsou v karanténě kvůli koronaviru.

Jedním z nich bylo dočasné zvýšení nemocenské ze 60 na 100 procent výdělku, druhým příspěvek až 500 korun za den v karanténě. Opatření má bránit propadu příjmu nakažených či lidí v karanténě. A vláda se nakonec rozhodla pro 100procentní nemocenskou.

„Právě jsme na vládě schválili 100% nemocenskou pro všechny, kteří musejí zůstat doma v karanténě nebo izolaci kvůli infekčnímu onemocnění. A to na měsíce březen a duben. Zítra návrh projedná Sněmovna, ve středu Senát. Držte palce,“ napsala na svém Twitteru ministryně práce a sociálních věcí.

Náhradu mzdy v prvních dvou týdnech vyplácejí zaměstnavatelé. Nově zvýšené výdaje by si měli odečíst ze sociálních odvodů, uvedla večer Maláčová na tiskové konferenci po jednání vlády. Na tyto zaměstnance během jejich karantény nebude firma moci čerpat program Antivirus.

Náklady na březen a duben ministryně odhaduje na 2,3 miliardy korun. Podle ní v návrhu nebudou žádné přílepky.

Už minulý týden poslanci odmítli takzvanou izolačku, která měla platit od pondělí. Lidé v karanténě by dostávali až 370 korun denně, v pondělí ministryně hovořila o příspěvku až 500 korun za den. Minulý týden v pátek Sněmovna „izolačku“ o jeden hlas neschválila. Důvod? Podle opozice přílepky.

Poslanci se návrhem zabývali podruhé poté, co ho vrátili senátoři, kteří chtěli prodloužit dobu čerpání příspěvku k náhradě mzdy z deseti až na 14 dní. Karanténa se totiž opět prodloužila na dva týdny. A chtěli také vypustit z předlohy tři změny, které se do ní dostaly ve Sněmovně na základě pozměňovacích návrhů poslanců ČSSD. Opoziční poslanci i senátoři je označovali za přílepky. Ministryně práce a sociálních věcí Maláčová je naopak hájila a senátní verzi odmítala.

Piráti: Bez přílepků jsme „izolačku“ ochotni podpořit

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že Piráti od začátku podporovali víc peněz pro lidi v karanténě. Nelíbí se jim ale návrh ministryně a byli by pro verzi ze Senátu.

„Jediný důvod, proč se Sněmovna na ničem neusnesla, je, že k tomu dobrému a potřebnému zákonu byly připojeny nepřijatelné přílepky. Zavádějí pokuty, pokud zaměstnavatel nenahlásí nějaké místo do evidence Úřadu práce, a chtěly zavádět centrální registr dohod, což ve stavu legislativní nouze, ve kterém se to řešilo, nebylo namístě,“ vysvětluje postoj Pirátů Jakub Michálek.

Dodává, že pokud přijde návrh, který bude odpovídat senátní podobě, případně se drobně upraví administrativní záležitosti, aby byl co nejlehčí z hlediska byrokracie, jsou Piráti připravení návrh podpořit.

Šéf ODS Petr Fiala v SMS zprávě pro Seznam Zprávy vysvětlil, co občanským demokratům vadí na verzi Ministerstva práce a sociálních věcí. „ODS podpořila senátní verzi bonusu pro lidi v karanténě. Bohužel k sněmovní verzi ČSSD formou přílepku přidala nesmyslnou byrokratickou povinnost pro firmy hlásit do 8 dnů pod pokutou 1 milionu korun lidi pracující na dohodu. To pro nás bylo nepřijatelné,“ popsal předseda ODS Petr Fiala.

Reklama

Doporučované