Hlavní obsah

Léčil první Čechy s covidem: Dnes přijde pár seniorů a jeden nebo oba zemřou

Foto: Seznam Zprávy

Hostem Marie Bastlové byl primář infekčního oddělení nemocnice v Ústí nad Labem Pavel Dlouhý.

Reklama

Článek

Přesně před rokem, 1. března 2020, se v Česku objevily první případy koronaviru. Mezi pacienty byli i lidé ze severu Čech, které přijímal primář infekčního oddělení ústecké Masarykovy nemocnice Pavel Dlouhý. Jak na to vzpomíná?

Odpovídal v pořadu Ptám se já.

Zatímco rok zpátky se v Česku mluvilo o jednotkách nakažených denně, například v minulém týdnu stoupaly denní počty nakažených i přes patnáct tisíc za den. „Dneska jsme viděli na mnohých televizích první záběry, jak to bylo před rokem. Jak přijelo to komando, když nám nařídili převézt pacienta do Prahy. To bylo jak zjevení Marťanů. Dneska vidíme ty záchranky se skafandry denně. Na to jsme si už zvykli,“ vzpomínal v rozhovoru Dlouhý.

Situace od jara do dneška se ale podle primáře významně změnila: „Trápí nás, že více pacientů umírá. Máme příběhy, kdy k nám přijíždějí páry seniorů a jeden, případně oba zemřou,“ řekl v Ptám se já.

Současná opatření ke snížení počtu nakažených vítá, trápí ho ale extrémní názory, které se v návrzích na řešení koronavirové krize objevují. „Od nic se neděje, promořme se, je to chřipečka k druhému extrému zavřeme všechno, buďme rok někde zavření a nevycházejme z krytu. To je také nesmysl, my potřebujeme, aby průmysl fungoval, Škodovka vyráběla. Kdo to zdravotnictví zaplatí? Někdo na to musí vydělat,“ vysvětlil.

Dlouhý vítá, že minimálně v Ústeckém kraji zdravotníci za náročnou práci v průběhu roku odměny už dostali. Ne všude v Česku to tak ale podle něj je: „Někde pracovníci dostali třeba deset korun za hodinu za dvanáct hodin ve skafandru. To je trestuhodné,“ dodal a vysvětlil, že problém je na straně nemocnic –⁠ ty údajně peníze od pojišťoven dostaly, ale nepředaly je zdravotníkům.

A kam se posunula léčba? Podle Pavla Dlouhého nebylo dlouho co nabídnout středně a těžce nemocným v domácím léčení. „Nyní se objevuje nová možnost –⁠ monoklonální protilátky, kdy budou skupiny rizikových osob zvány k infuzi, která jim umožní se bránit. Pak nedospějí do závažného konce,“ vysvětlil primář.

Věří, že situaci zachrání vakcína? A jak zdravotníci zvládají nápor nových pacientů?

Poslechněte si celý rozhovor v úvodním audiu nebo ve všech podcastových aplikacích. Podívat se na něj můžete také ve videu:

„Trápí nás, že více pacientů umírá,“ říká primář Dlouhý.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované