Hlavní obsah

Zbraně tvářící se jako pouhá pouzdra, obchodníci na Facebooku obcházejí zákon

Střelné zbraně (ilustrační snímek).

Reklama

Obchodníci našli způsob, jak obejít zákaz prodeje zbraní na Facebooku. Nabízejí „prázdná“ pouzdra nebo kufříky na zbraně, avšak v ceně zbraní samotných. „Vymáhání nikdy nebude dokonalé, ale hledáme způsoby, jak naši politiku zlepšit a lépe vymáhat,“ slíbil Facebook.

Článek

Lidé už díky Facebooku nejen rychle komunikují, ale také prodávají. Toho ale využívají prodejci střelných zbraní. Jeden z prodávajících podle zjištění The Wall Street Journal (WSJ) nabízel na Facebook Marketplace předražené šedivé pouzdro za 950 dolarů (22 tisíc korun).

Reportéři deníku kupce následně na Facebooku kontaktovali a ten jim napsal, že ve skutečnosti nabízí poloautomatickou pušku AR-15. Jednalo se o model pušky, která byla v poslední době hojně používána při masových střelbách na amerických středních školách.

Prodejce reportérům poslal snímek společně s 670 náboji, šesti zásobníky a kufříkem. Na jeho nabídku mu mělo podle jeho slov odpovědět více než třicet lidí.

Zmíněný prodejce ze Severní Karolíny není sám, kdo podobně obchází pravidla sociální sítě i zákony USA. Reportéři WSJ při procházení funkce Marketplace našli několik desítek předražených kufříků. Jejich cena se pohybovala od 300 do 2 000 dolarů, tedy od 7 do 46 tisíc korun.

Běžně se přitom pouzdra na stejné platformě prodávají za ceny okolo 30 dolarů, tedy 700 korun.

Ke zbraním se podle WSJ mohou tímto způsobem dostat i lidé, kteří by si standardní cestou zbraň nikdy koupit nemohli.

„Je to další internetová platforma, která umožňuje lidem získat zakázané střelné zbraně pod rouškou anonymity,“ řekl David Chipman, šéf neziskové organizace Giffords Center, která se snaží prosadit omezení zbraní.

Facebook nicméně slibuje, že vlastní pravidla bude lépe hlídat. „Prodávání zbraní je jasné porušení,“ řekla mluvčí společnosti. „Vymáhání nikdy nebude dokonalé, ale hledáme způsoby, jak naši politiku zlepšit a lépe vymáhat,“ dodala.

Facebook Marketplace, který byl založen v roce 2016, umožňuje kterémukoli z více než 2 miliard uživatelů sociální sítě prodávat použité zboží. Podle zákona je zakázané nakupovat a prodávat zbraně nebo produkty, které jsou nelegální.

Podle WSJ to ale není poprvé, co byl zákon porušen. V loňském roce Business Insider informoval o tom, jak je snadné na Facebook Marketplace koupit falešné šperky a další padělky.

Reklama

Doporučované