Hlavní obsah

ŽDB Drátovna více vyrábí pro zdravotnický průmysl, hlavně pružiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Společnosti ŽDB Drátovna z Bohumína na Karvinsku v posledních měsících přibylo zakázek pro zdravotnický průmysl. Jde především o výrobu pružin do nemocničních postelí, zdravotnických ventilů či do výroby filtrů.

Článek

ŽDB Drátovna vyrábí ročně téměř 120 tisíc tun za studena taženého drátu a výrobků z drátů. Po vypuknutí koronavirové pandemie se jí u některých výrobků snížil odbyt.

„Mírný výpadek u odběratelů jsme plně nahradili novými zakázkami nebo navýšením stávajících kontraktů pro zdravotnický průmysl. Každá získaná zakázka je pro nás zejména v této době důležitá,“ uvedl předseda představenstva ŽDB Drátovny Petr Adamek. Vedení firmy podle něj předpokládá další navýšení zakázek pro zdravotnictví. Přes milion pružin firma například dodala společnosti GCE Chotěboř, která vyrábí technické a zdravotní ventily.

Pružiny pro GCE Chotěboř začal bohumínský provoz Pérovna vzorkovat v roce 2019. „Během loňského roku již ŽDB Drátovna této firmě dodala zhruba 1,175 milionu kusů pružin. Navýšení pokračuje i v letošním roce. Za první čtvrtletí jsou nasmlouvány dodávky více než 400 tisíc pružin,“ uvedla Petra Macková Jurásková, mluvčí Třineckých železáren, jejichž je Drátovna dceřinou firmou.

Drátovna dodává pružiny také výrobci nemocničních postelí Linet. „Během minulého roku jsme pro Linet vyrobili tři nové typy pružin, přičemž dodávky meziročně vrostly o třetinu na 360 tisíc pružin,“ uvedla vedoucí obchodního oddělení Pérovny Irena Gelnarová. Provoz Pérovna loni vyrobil 59 milionů různých pružin.

Pro GCE Chotěboř vyrábí také provoz drátěné výroby v Kamenné na Šumpersku, který je součástí ŽDB Bohumín. Dodává firmě filtry z tkanin, které se využívají při výrobě technických a zdravotních ventilů. „Meziroční navýšení díky pandemii dosáhlo 14 procent na loňských 850 tisíc kusů tkanin,“ uvedla mluvčí.

ŽDB Drátovna má přibližně 1000 zaměstnanců. Hlavní výrobkové portfolio firmy tvoří tažený drát, žíhaný drát, ocelová lana, ocelové kordy, pružiny a kovové tkaniny.

Reklama

Doporučované