Hlavní obsah

Zdraví nebezpečné nakupování. Některé účtenky obsahují škodlivou chemikálii

Večerní zprávy, 19. 5. 2017.

 

Reklama

Chemická látka, kterou velmi často obsahují papírové účtenky, představuje pro lidské zdraví riziko. Ekologové radí účtenky netřídit do sběru a nedávat do tašek k nebaleným potravinám.

Článek

Papírové účtenky mohou způsobovat zdravotní problémy. Tisknou se na takzvaný termopapír, jenž často obsahuje chemickou látku Bisfenol A, kterou Evropská agentura pro chemické látky zařadila mezi nebezpečné.

Může totiž narušovat hormonální systém, jak prokázala řada nezávislých studií.

V ohrožení mohou být zejména lidé, kteří s látkou přicházejí do styku často. Potvrzuje to například lékařský výzkum publikovaný z roku 2016 v odborném titulu Enviromental Health Perspectives. Během loňského roku i dříve vyšly další potvrzující studie.

Od roku 2020 by se proto měly podle nařízení Komise EU termopapíry s touto látkou přestat používat. Kvůli škodlivé látce ekologové ani nedoporučují účtenky třídit do sběru nebo dávat do kompostu.

„Účtenky bych ani nedoporučoval dávat k nechráněným potravinám,“ říká odborník na životní prostřední Miroslav Šuta. Je spoluzakladatelem a předsedou Centra pro životní prostředí a zdraví.

Termopapír můžete poznat podle jeho vlastností. Jednoduše na něm zanecháte stopu například nehtem. Tento druh papíru také časem žloutne.

Reklama

Doporučované