Hlavní obsah

Ze strachu z nákazy koronavirem vypukly na Ukrajině nepokoje

Svět bez obalu: V ukrajinském městě Novi Sanžary propukly nepokoje. Lidé stavěli zátarasy, zapalovali pneumatiky a házeli kameny na policii.Video: Milan Šíma

 

Reklama

Jak mohou vypadat občanské nepokoje, které vyvolává strach z epidemie, se naplno ukázalo v ukrajinském městě Novi Sanžary. V bitvu s policií se zvrtla demonstrace proti rozhodnutí umístit do tamního sanatoria Ukrajince a další občany evakuované z čínského Wu-chanu.

Článek

Počet nakažených koronavirem po celém světě stále roste. S rychlostí, jakou přibývá pacientů, ovšem nabývá na síle i strach z nákazy.

Právě ten byl důvodem, proč ve městě Novi Sanžary na Ukrajině vyšli 20. února do ulic jeho obyvatelé protestovat proti přijetí evakuovaných z Wu-chanu. Nepokoje vypukly poté, co do města dorazil konvoj převážející 45 Ukrajinců a 27 jiných občanů: V místním sanatoriu měli být vyšetřeni na přítomnost COVID-19.

Místní se snažili průjezdu konvoje zamezit. Na silnici vytvořili nepovolené zátarasy, zapalovali ohně a házeli kamení po policii.

Při střetech se zranili lidé na obou stranách, do nemocnice muselo 9 policistů a jeden civilista. Policie pro výtržnictví zatkla 24 účastníků bojůvek.

Starosta města má za to, že za nepokoje může to, že státní úřady nedaly lidem dost informací. „Lidé jsou naštvaní, že to s nimi úředníci nekonzultovali. Po návštěvě ministra vnitra Arsena Avakova jsme ale dosáhli dohody,“ věří starosta.

Ukrajinská bezpečnostní služba už dříve varovala před hoaxy a poplašnými e-maily, ve kterých se tvrdilo, že evakuovaní přenášejí koronavirus. Ve skutečnosti ale u nikoho z těch, kteří skončili v tomto sanatoriu, nevyšel test pozitivně.

Nyní čeká evakuované z Wu-Chanu čtrnáct dní v karanténě.

Ukrajinská ministryně zdravotnictví Zorjana Skalecká ve snaze rozptýlit obavy z nákazy a uklidnit situaci ohlásila, že se osobně k evakuovaným v karanténě přidá. „Strávím spolu s nimi následujících 14 dní v jednom prostoru a za stejných podmínek. Doufám, že má přítomnost uklidní jak ty, co jsou v sanatoriu, tak i ostatní,“ uvedla ministryně podle agentury Interfax.

Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované