Hlavní obsah

Zeď u stanice metra C Vltavská ozdobí nový velkoformátový obraz

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Opěrnou zeď vnějšího atria u výstupu ze stanice metra C Vltavská ozdobí nový velkoformátový obraz. Radnice Prahy 7 spolu s dopravním podnikem vyhlásila otevřenou výtvarnou soutěž na podobu tzv. muralu.

Článek

Návrhy mohou zájemci posílat do 12. března. Vítězný návrh bude vybrán do konce března a vystřídá současnou velkoplošnou malbu, která je poškozená. ČTK to dnes sdělil mluvčí radnice Martin Vokuš.

„Když jsme v roce 2019 uspořádali soutěž na výtvarné ztvárnění stěny atria, do které se přihlásilo téměř 40 umělců, šli jsme do toho s vědomím, že street art má být živý a časem se obměňuje. Vyhlašujeme proto další díl soutěže Mural Vltavská,“ uvedla místostarostka Prahy 7 a pražská radní Hana Třeštíková (Praha Sobě).

Poprvé radnice společně s DPP vypsaly soutěž na výtvarnou výzdobu zdi v červenci 2019. Tehdy se přihlásila téměř čtyřicítka umělců. Nakonec zvítězili výtvarníci Pavel Dušek a Josef Šmíd. „Ověřili jsme si, že prostor Vltavské výborně funguje jako dobře přístupná a hojně navštěvovaná uliční galerie. Kromě muralu je tu aktuálně k vidění zajímavá výstava fotografií a připravují se další kulturní projekty,“ uvedla Třeštíková.

Dočasná galerie pod širým nebem vznikla vedle vstupu do metra. Na zdech zde DPP a Galerie hlavního města Prahy (GHMP) budou každého čtvrt roku prezentovat novou výstavu fotografií. Provoz této galerie je plánovaný na dva roky. Nyní jsou zde k vidění fotografie Kevina V. Toma, které se tematicky věnují Holešovicím.

Okolí stanice se v budoucnu promění v souvislosti s plánovanou výstavbou nové čtvrti na území Bubny-Zátory a hlavní město plánuje na Vltavské stavbu nové budovy filharmonie.

Reklama

Doporučované