Hlavní obsah

Želvák Diego, který zachránil svůj druh před vyhynutím, jde do důchodu

Foto: Profimedia.cz

Diega čeká po mnoha letech úspěšného rozmnožování konečně odpočinek.

Reklama

Stoletý samec želvy sloní, který díky svému sexuálnímu apetitu zplodil až 800 potomků, a prakticky tak zachránil vlastní druh, byl včera vypuštěn do volné přírody.

Článek

Samec s legendárním libidem se tak po letech, které strávil pod křídly ochránců přírody, vrací na svůj domovský ostrov Española v tichomořském souostroví Galapágy. Podle správců parku Santa Cruz, kde pobýval v rámci šlechtitelského programu, se mu podařilo zplodit až na 800 potomků.

„Velkým procentem přispěl k populaci, kterou vrátíme na Españolu,“ řekl pro AFP ředitel parku Jorge Carrion. „Jsme šťastní, že můžeme vrátit želvy do jejich přirozeného prostředí.“

„Uzavíráme důležitou kapitolu,“ uvedl manažer parku Paulo Proaño na svém Twitteru. Spolu s Diegem se na ostrov vrací dalších 24 želv, které sehrály důležitou roli v záchraně svého druhu. „Po desetiletích rozmnožování v zajetí zachránili svůj druh od vyhynutí,“ napsal.

Diego a ostatní želvy musely před návratem projít karanténou, aby s sebou na ostrov omylem nepřinesly cizí druhy flóry.

Ještě před padesáti lety se na ostrově Española vyskytovali pouze 2 samci a 12 samic poddruhu Chelonoidis hoodensis. Želvy ale byly na ostrově příliš rozptýlené, než aby se mohly úspěšně rozmnožit, a hrozilo tak jejich vyhynutí. Dnes je jich i díky Diegovi kolem 2 tisíc.

Diego byl do želví rezervace Santa Cruz, která byla ustanovena v 60. letech s cílem druh zachránit, převezen ze zoologické zahrady v San Diegu. Tam se nejspíš dostal poté, co ho na ostrově před 80 lety odchytila vědecká expedice.

Souostroví Galapágy leží 906 kilometrů na západ od Ekvádoru. Pro svou jedinečnou faunu a flóru jsou ostrovy považovány za přírodní unikát, figurují proto i na seznamu světového dědictví UNESCO. Galapágy se proslavily především díky přírodovědci Charlesi Darwinovi, který na nich v 19. století strávil šest týdnů, aby zde pozoroval živočichy v jejich přirozeném prostředí. Právě období, které na ostrovech strávil, je připisován vznik Darwinovy evoluční teorie.

Reklama

Související témata:

Doporučované