Hlavní obsah

Zeman by měl podle Babiše jmenovat Petříčka koncem příštího týdne

Premiér Babiš po jednání s prezidentem Zemanem komentuje jmenování Tomáše Petříčka. Omluvte sníženou kvalitu záznamu z důvodu špatného počasí.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Předpokládá se, že prezident Petříčka jmenuje ministrem zahraničí koncem příštího týdne, řekl novinářům po dnešním večerním jednání s hlavou státu v Lánech premiér Andrej Babiš.

Článek

Prezident Miloš Zeman přijme ve čtvrtek odpoledne na Pražském hradě kandidáta sociální demokracie na ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD). Na Twitteru to uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

„Jmenování se předpokládá koncem příštího týdne,“ řekl Babiš novinářům po zhruba hodinu a čtvrt dlouhém rozhovoru u večeře s prezidentem. Zeman se s Petříčkem podobně jako s předchozími nováčky ve vládě chystá před jmenováním sejít. Ovčáček na Twitteru upřesnil, že schůzka se odehraje ve čtvrtek v 15:00.

Diplomacii nyní vede souběžně s Ministerstvem vnitra předseda ČSSD Jan Hamáček, protože Zeman v červnu odmítl kvůli svým výhradám jmenovat kandidáta ČSSD Miroslava Pocheho. Hamáček původně trval na Pochem, ale v září místo něj navrhl Petříčka. Prezident minulý týden řekl, že Petříček má pro funkci slušné kvalifikační předpoklady.

Babiš se s Petříčkem sešel dnes ráno. Za důležité potom označil to, že od Petříčka dostal příslib, že s jeho jmenováním zanikne v Černínském paláci funkce politického tajemníka, kterou zastává Poche. „Předpokládá se, že se pan Poche vrátí do Evropského parlamentu a nebude působit na Ministerstvu zahraničí, pan Petříček mi to potvrdil,“ uvedl Babiš po schůzce se Zemanem.

S hlavou státu dnes hovořil premiér také o Zemanových návštěvách v Německu a Olomouckém kraji. Mluvili i o mýtném systému či situaci v Českém institutu informatiky, robotiky a kybernetiky. Mezi další témata patřil kanál Dunaj-Odra-Labe, jehož stavbu Zeman dlouhodobě prosazuje, nebo chystané oslavy ke 100 letům od vzniku Československa, dodal Babiš.

Reklama

Doporučované