Hlavní obsah

Zeman: Zavření hospod po desáté je rozumné, další opatření možná přijdou

Foto: hrad.cz

Prezident Miloš Zeman, archivní fotka.

Reklama

Prezident Miloš Zeman poskytl rozhovor rádiu Frekvence 1. Hovořil o supehrubé mzdě, výměně ministra zdravotnictví a pokračujícím boji s pandemií. Zeman vyjádřil názor, že základní školy by se neměly zavírat.

Článek

„Souhlasím s tím, že na prvním stupni by distanční výuka neměla být, nehledě na to, že řada rodin není vybavena počítačem,“ uvedl prezident Miloš Zeman v dnešním rozhovoru pro rádio Frekvence 1. Zároveň komentoval jmenování nového ministra zdravotnictví Romana Prymuly. Do čela boje proti druhé vlně si už podle svých dřívějších slov nedovede představit nikoho kompetentnějšího. Dnes dodal, že je Prymula „špičkový epidemiolog“ a v této době je tedy „člověkem na svém místě“. Jeho přístup k boji s koronavirem schvaluje. Zároveň uvedl, že chce dnešnímu ministru zdravotnictví dát ještě letos státní vyznamenání s tím, že bude odměňován za zvládnutí letošní první vlny a jako reprezentant zdravotníků.

Zeman také potvrdil, že hodlá udělit in memoriam Řád bílého lva zpěvákovi Karlu Gottovi, který loni zemřel. Vdova po zpěvákovi Ivana Gottová podle něj už potvrdila, že vyznamenání převezme. Prezident dnes také naznačil, že hodlá vyznamenat i herce Pavla Trávníčka. Zrušení oslav 28. října na Hradě by považoval za zbabělost.

Ohledně omezení prezident vyjádřil souhlas

„Možná, že některá zpřísňující opatření ještě přijdou,“ řekl Zeman s tím, že schvaluje tvrdší opatření na kluby jako Techtle Mechtle. Zavření restaurací a barů mezi 22. a 6. hodinou mu přijde rozumné vzhledem k „rozvolněnějším rozestupům“ hostů v této večerní pokročilé době. Na otázku, zda by využil vakcínu proti koronaviru, byl zatím opatrný. „Jsem zbabělec, takže zvážím, zda se nechám očkovat proti koronaviru. Zatím klinické testy na vakcínu nebyly dokončeny a budu to řešit, až to bude aktuální,“ dodal Zeman.

Jeho vzkaz do ekonomiky a byznysu? Buďte připraveni na to, že dopady krize pocítíte ve svých peněženkách. „Když zavřete průmyslové a další podniky na delší dobu, tak se to projeví ve vašich peněženkách, na nezaměstnanosti a v řadě dalších ukazatelů,“ dodal prezident.

Superhrubou mzdu Hamáček nepochopil

Zároveň se probíralo zrušení superhrubé mzdy. Naposledy o ní jednal před týdnem s ministryní financí Alenou Schillerovou (ANO), se kterou se dohodl stejně jako o šest dní dříve s premiérem Babišem (ANO). Výsledek jejich jednání ale podle dnešního vyjádření vicepremiéra a předsedy strany Jana Hamáčka (ČSSD) nepodpoří koaliční partner. Vláda se přitom ke kroku zavázala v programovém prohlášení a podle šéfky kasy by na něj mělo dojít od příštího roku.

„Obávám se, že Jan Hamáček nepochopil, o čem v tom společném návrhu premiéra Babiše a mě jde. To je totiž i to, co navrhuje on,“ řekl Miloš Zeman v dnešním vysílání s tím, že o dvouletém trvání mluvil dříve i vicepremiér.

Miloš Zeman se vyslovil pro to, aby se snížení základu daně o platby povinných odvodů placených zaměstnavatelem, a s ním související zdanění příjmu 15 procenty, realizovalo pouze na dva nejbližší roky. Výpadek příjmů odhadovaný na 70 až 90 miliard korun považuje za pokus o nabourání díry do státního rozpočtu, a zrušením by se tak i podle něj měla znovu zabývat další vláda, přičemž by měla výrazně snížit daňové výjimky. Řekla to právě Schillerová po debatě prezidentova expertního týmu v Lánech s představiteli kabinetu minulou neděli.

Ministryně financí uvedla minulou sobotu pro Českou televizi, že na příští rok počítá se schodkem 116 miliard korun, ovšem bez dalších možných opatření proti pandemii a právě potenciálního výpadku ze zrušení superhrubé mzdy. Návrh státního rozpočtu předloží ve středu vládě, která ho má projednat do konce října, načež se k němu v listopadu dostanou i poslanci ve Sněmovně.

Reklama

Doporučované