Hlavní obsah

Zeman jmenoval rektorem Jihočeské univerzity Bohumila Jirouška. Se školou je spjatý po celý život

Foto: Jihočeská univerzita

Nový rektor Bohumil Jiroušek.

Reklama

Prezident Miloš Zeman v pondělí jmenoval rektorem Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Bohumila Jirouška. Dosavadní prorektor univerzity se funkce ujme od začátku dubna. Rozhodnutí musí spolupodepsat premiér Andrej Babiš. Vláda se jmenováním Jirouška souhlasila na konci ledna.

Článek

Zeman dosud jmenovací dekrety předával osobně na Pražském hradě. Kvůli opatřením proti šíření nového typu koronaviru ale předá jmenovací dekret rektorovi ministr školství Robert Plaga. „Ceremoniály na Hradě znamenají vysokou koncentraci osob na jednom místě v jeden čas. Proto byla zvolena tato forma předání,“ uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Sedmačtyřicetiletý Jiroušek je nyní prorektorem pro vnitřní hodnocení univerzity. Na univerzitě také působí jako odborný garant oborů kulturní a kulturální studia. Odborně se zaměřuje především na dějiny historického myšlení a na moderní středoevropské dějiny a kulturu.

Jiroušek spojil s JČU prakticky celý profesní život. Po gymnáziu v Benešově studoval v Českých Budějovicích pedagogickou fakultu, kterou ukončil s titulem magistr v roce 1995. Následně pokračoval v doktorandském programu a postupně docílil až nejvyššího možného akademického titulu profesor. Po svém zvolení do čela univerzity řekl, že by chtěl navázat na práci jejího současného vedení. Škola má podle něj potenciál v pestré nabídce svých studijních programů.

Jiroušek se stane sedmým rektorem JČU. V jejím čele nahradí Tomáše Machulu, který školu vedl jedno funkční období, a nyní se již o funkci neucházel. Jiroušek byl jediným kandidátem na funkci, akademický senát ho podpořil 23 hlasy z 37.

Jihočeská univerzita vznikla v roce 1991. Nabízí studium na osmi fakultách – pedagogické, zdravotně sociální, zemědělské, filozofické, přírodovědecké, teologické, ekonomické a fakultě rybářství a ochrany vod. Univerzitu nyní navštěvuje přibližně 9500 studentů.

Reklama

Doporučované