Hlavní obsah

Politik ANO musel po dovolené v Itálii do karantény. České Budějovice řídí z chalupy

Foto: Marek Podhora / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Náměstek primátora Petr Holický je v karanténě.

Reklama

Náměstek primátora Petr Holický byl minulý týden v Itálii. Teď je po mimořádném opatření vlády premiéra Andreje Babiše v karanténě.

Článek

Českobudějovický náměstek primátora Petr Holický (ANO), který má na starosti investice a finance, tráví už několik pracovních dní na chalupě místo na magistrátu.

Důvodem je, že se tento politik, patřící do nejužšího vedení města, v sobotu vrátil po týdnu lyžování z Itálie. A musí tak být v karanténě.

V době, kdy v Itálii pobýval, konkrétně v lyžařském středisku Val di Fassa, přitom premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš dal doporučení, aby lidé do Itálie nejezdili.

„Doporučení pro celou Itálii vzniklo, až když už tam byl,“ řekl pro Seznam Zprávy českobudějovický primátor Jiří Svoboda, který byl stejně jako Holický zvolen za hnutí ANO.

Na dotaz, zda neměl Holický zůstat radši doma, primátor řekl, že to bylo plně na jeho rozhodnutí.

„Náměstek Juraj Thoma (Občané pro Budějovice) měl také plánovanou dovolenou v Itálii, ten ji zrušil. Pokud je mi známo, je Petr Holický v současné době jediným, kdo je z magistrátu v karanténě,“ dodal Svoboda.

Petr Holický řekl, že do Itálie jeli v početné skupině čtrnácti lidí. Připustil, že důvodem, proč tam odjel, bylo, že by mu dovolená propadla.

„Byl to jeden z důvodů. Jsme velká skupina, takže jsme to zvažovali společně. Část neodjela, ale čtrnáct ano,“ uvedl Holický s tím, že žádné příznaky onemocnění COVID-19 se u něj neprojevily. „Doufám, že se ani neprojeví,“ dodal.

Opoziční zastupitel Martin Kuba (ODS) říká, že odjezd Holického do Itálie byl nezodpovědný.

„Že tam vyrazí náměstek primátora z hnutí ANO, zvlášť když jejich premiér o tom mluví, tak to považuji za ukázku krystalické hlouposti a naprosté nezodpovědnosti k funkci, kterou zastává,“ dodal Kuba.

Petr Holický uvedl, že karanténa jeho práci na řízení města příliš neovlivňuje, i když karanténu tráví na chalupě.

„Mám tady kompletní spojení, jsem na e-mailu, telefonu. Mám připojení do sítě radnice. Řešíme všechno online. Teď jsme připravovali třeba materiály pro pondělní jednání rady, které se neúčastním,“ dodal náměstek primátora s tím, že přidal detaily karanténního pobytu.

„Jsou tady synové a někteří další přátelé. Máme tady karanténní ležení, jsme na venkově,“ řekl Holický.

Primátor Svoboda pak ještě doplnil, že místo Holického podepisuje některé smlouvy on. „Další plné moci dostal vedoucí odboru. Zásadní vliv to tak úplně nemá,“ prohlásil Svoboda.

Podle opozičního zastupitele Martina Kuby by měl však Holický přesto být v Českých Budějovicích.

„To jsou chvíle, kdy by měli politici sedět doma, protože by si měli uvědomit, že za několik dní nebo minut mohou také přijímat rozhodnutí, jež mohou ovlivňovat životy lidí, které zastupují. Vyrazit si někam, a když přijedu, zůstanu na čtrnáct dní v karanténě, je pro mě nepřijatelné,“ uvedl Kuba.

Českobudějovický náměstek není jediný z politiků, kdo skončil kvůli novému koronaviru v karanténě.

Jsou v ní podle ČTK také dva čeští senátoři, kteří navštívili Itálii. Tisková tajemnice Kanceláře Senátu Sue Nguyen agentuře řekla, že těmito senátory jsou Tomáš Goláň (za hnutí Senátor 21) a Šárka Jelínková (KDU-ČSL). Nakažení koronavirem u nich testy neprokázaly, dodala.

Kvůli šíření nového koronaviru předčasně ukončila březnovou schůzi Poslanecká sněmovna.

Reklama

Doporučované