Hlavní obsah

I ministra Vojtěcha může koronavirus poslat do karantény. Té Babišovy

Foto: Jakub Poláček / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

Obrázek posledních dnů. Adam Vojtěch má brífink, Andrej Babiš to řídí.

Reklama

Jaká je pozice nejmladšího ministra za hnutí ANO v nejtěžších časech jeho nedlouhé politické kariéry?

Článek

Jako otec a syn.

Tak popisují vztah mezi Andrejem Babišem a Adamem Vojtěchem ti, kteří byli při tom, když spolu dnešní premiér a ministr zdravotnictví začali spolupracovat.

Charakteristika „jako otec a syn“ je ale už podle zdrojů Seznam Zpráv dávno pryč.

Neznamená to, že je Adam Vojtěch vyloženě ministrem na odstřel. S epidemií nového koronaviru sice zažívá nejtěžší zkoušku ministerské kariéry, ale poslední hlášení „Čau lidi“ podepsané premiérem konstatovalo, že „ministr Adam Vojtěch tuhle mimořádnou situaci zvládá velice dobře“.

A ač minulou sobotu způsobil Babiš Vojtěchovi v přímém přenosu těžkou chvilku (viz odkaz na článek níže), není nejmladší ministr vlády za hnutí ANO ani v pozici tradičního Babišova hromosvodu jako bývalí ministři dopravy Dan Ťok a Vladimír Kremlík.

Zároveň však není velkým tajemstvím, že před propuknutím koronavirové epidemie nabízel Babiš několikrát Vojtěchovo místo v čele resortu poslankyni svého hnutí Věře Adámkové. Předsedkyně poslaneckého zdravotnického výboru a správní rady VZP však opakovaně odmítla.

Věra Adámková vedle politického angažmá působí jako přednostka preventivní kardiologie v pražském IKEMu. Babišovi sice v napjaté epidemiologické situaci radí, ale podle informací Seznam Zpráv ministerské ambice ani nyní nemá.

Zároveň však tlak na Adama Vojtěcha od propuknutí koronavirové epidemie ještě zesílil. Vedle opozice se do něj pustili i komunisté, na jejichž podpoře menšinový kabinet ANO a ČSSD závisí.

Místopředsedkyně komunistů a europoslankyně Kateřina Konečná například na sociálních sítích napsala, že „pan ministr by se měl vzpamatovat, nebo odstoupit“. Komentovala některé Vojtěchovy přešlapy, jichž se ve složité situaci dopustil – jako třeba, když nepodloženě obvinil lékařku soukromé laboratoře nebo když nejprve zavedl karanténu pro všechny, ale pak ji pro některé profese (řidiče kamionů) zrušil.

A Kateřina Konečná ve straně komunistů není výjimkou. „Myslím že to nezvládá. Jde o řešení, která přijímá vláda, a příliš zatěžuje ostatní včetně předsedy vlády,“ uvedl pro Seznam Zprávy předseda komunistů Vojtěch Filip.

Na otázku, zda by měl tedy Adam Vojtěch ve vedení ministerstva skončit, odvětil, že není jediný, kdo si to myslí. „Ale je to v pravomoci předsedy vlády, ať to řeší,“ dodal.

I tato kritika zřejmě přispěla k tomu, že se už minulý týden začalo ve sněmovních kuloárech šuškat, že když ne Věře Adámkové, může nový koronavirus otevřít cestu k postu ministra epidemiologovi Romanu Prymulovi.

Ten je teď Vojtěchovým náměstkem a patří k hlavním epidemiologickým expertům, a tudíž hlavním stratégům v koronavirové epidemii. „Ten tomu skutečně rozumí, situaci v Itálii a Evropě předpověděl,“ byl pochválen v už citovaném pondělním hlášení pro voliče ANO.

Obdobné pochvaly v minulosti odstartovaly i politickou kariéru Adama Vojtěcha.

„Je to jeden z nejlepších ministrů této vlády. Víte, on se mnou seděl na Ministerstvu financí a měl to těžké, protože se mnou pracovat je těžké, takže má moji školu,“ řekl Babiš o Vojtěchovi na začátku jeho ministerské kariéry.

Jak vypadá „Babišova škola“?

„Babiš něco řekne, ministr mu krátce a jemně oponuje a pak udělá to, co se po něm chce,“ uvedl jeden z pravidelných účastníků schůzí vlády.

Samotný ministr se před pěti lety v časopise Téma svěřil, odkud se s Babišem zná.

„Byl jsem starostou Spolku českých právníků Všehrd. Na přednášky a diskuse se studenty jsme zvali různé osobnosti z politiky a byznysu. Jednou z nich byl i pan Babiš, který tehdy ještě zdaleka nepůsobil v politice. Od té doby jsme o sobě věděli,“ líčil v roce 2015 týdeníku z mediálního domu Mafra.

Právě v Mafře, společnosti patřící do Babišova holdingu, Adam Vojtěch jako začínající právník s čerstvým diplomem rok působil. Následně jej Andrej Babiš stáhl jako svého tajemníka na Ministerstvo financí.

Časem se pak z Adama Vojtěcha, který v 19 letech udělal díru do světa jako účastník reality show Česko hledá SuperStar, stal šéf speciálně vytvořeného týmu pro zdravotnictví, který Babišovi jako ministrovi financí připravoval podklady o „finančních tocích ve zdravotnictví“. Už tehdy však podle znalců zákulisí působil jako koaliční opozice proti ministrovi zdravotnictví za ČSSD Svatopluku Němečkovi (časem vyšlo například najevo, že Vojtěch pomocí lobbisty Tomáše Horáčka zjišťoval plat Němečkovy manželky – lékařky v ostravské nemocnici).

Po volbách v roce 2017 pak byla cesta Adama Vojtěcha na ministerstvo otevřená.

Reklama

Doporučované