Hlavní obsah

Dva soudy proti Zemanovi: Musí znovu rozhodnout o jmenování profesorů

Foto: Profimedia.cz

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

aktualizováno •

Prezident Miloš Zeman nejmenoval profesorem dva akademiky, Jiřího Fajta a Ivana Ošťádala. Oba se kvůli tomu soudí.

Článek

Prezident Miloš Zeman musí znovu rozhodnout o jmenování dvou profesorů - fyzika Ivana Ošťádala a historika umění Jiřího Fajta. Ve sporech se akademiků v pondělí zastaly dva různé soudy.

Jak upozornila Česká televize, Nejvyšší správní soud nepřiznal odkladný účinek kasační stížnosti prezidentské kanceláře v případu Ošťádala. Na NSS se prezident obrátil poté, co v červnu soud jeho rozhodnutí o nejmenování zrušil. A dal za pravdu fyzikovi s tím, že Zeman zasáhl do autonomie vysoké školy a že nemůže posuzovat vhodnost nominovaných kandidátů.

Zeman se tak musí jmenováním zabývat znovu, a to bez zbytečných odkladů. Pražský městský soud pak v pondělí zrušil také Zemanovo rozhodnutí týkající se nejmenování Fajta.

Spory se táhnou od jara roku 2015, kdy Zeman odmítl podepsat Fajtův i Ošťádalův jmenovací dekret. Fajtovi vyčítal jeho údajnou žádost, aby mu banka prostřednictvím sponzorského daru poskytla doplatek k platu ředitele Národní galerie. Později doplnil, že Fajt předložil univerzitě v řízení o jmenování profesorem nepravdivé i zavádějící informace.

Z čela Národní galerie odvolal Fajta loni na jaře tehdejší ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD), což vyvolalo vládní krizi i kritiku. Zástupci opozice označili odvolání za snahu zavděčit se Zemanovi. Staněk svůj krok zdůvodnil údajnými hospodářskými pochybeními.

Fajt obvinění odmítl, postavily se za něj desítky ředitelů zahraničních muzeí a tisíce lidí v tuzemské petici. Staněk podal na Fajta dvě trestní oznámení, která ale policie odložila. Stát se následně prostřednictvím Staňkova nástupce Lubomíra Zaorálka (ČSSD) Fajtovi omluvil.

Reklama

Doporučované