Hlavní obsah

Zeman omilostnil muže, aby se mohl starat o dceru, jejíž matka zemřela

Foto: ČTK

Miloš Zeman.

Reklama

Prezident Zeman omilostnil muže odsouzeného za zanedbání povinné výživy. Chce mu umožnit, aby se staral o nezletilou dceru, jejíž matka zemřela.

Článek

„Prezident republiky se rozhodl udělit tuto milost jak ze zdravotních, tak výjimečně především z humanitárních důvodů,“ uvedl Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Omilostněný muž podle něj trpí několika chronickými onemocněními, která však nedosahují požadované míry závažnosti. „Hlavním důvodem pro udělení milosti tak je velmi nepříznivá situace v rodině omilostněného, kdy je třeba vytvořit podmínky, aby mohl pečovat o svoji nezletilou dceru, jejíž matka v minulých dnech podlehla závažnému onkologickému onemocnění,“ dodal Ovčáček.

Prezident tak omilostněnému muži prominul zbytek jednoho nepodmíněného trestu odnětí svobody a další podmíněný trest odnětí svobody uložené mu za přečiny zanedbání povinné výživy. Zeman dále podle Ovčáčka přihlédl k tomu, že omilostněný již delší dobu běžné výživné hradí, a tomu, že udělení milosti nemá na jeho povinnost uhradit dlužné výživné žádný vliv.

Podnět k posouzení žádosti o milost byl prezidentovi předložen ministryní spravedlnosti Marií Benešovou.

Zeman už před prezidentskými volbami v roce 2013 podle ČTK řekl, že milosti bude dávat jen ve striktně omezeném okruhu humanitárních případů. Jako podmínky si stanovil, že pachatel nesmí mít na svědomí závažný trestný čin, musí mít závažné zdravotní problémy a zajištěné rodinné zázemí.

Kontroverzní milost pro Kajínka

Nejkontroverznější Zemanovou milostí zůstává omilostnění doživotně odsouzeného dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka. Stanovené podmínky nesplnilo i několik dalších omilostněných. Zeman se například loni rozhodl milost udělit muži jako ocenění za to, že rychlou první pomocí zachránil život ženě na venkovním pracovišti. Muž si odpykával dvouletý trest za zanedbání povinné výživy. V prosinci prezident udělil milost muži potrestanému za pokus o těžké ublížení na zdraví a za výtržnictví, který zachránil život tonoucí ženě.

Podmínku závažného zdravotního stavu nesplnila ani matka pěti dětí, která se podle Zemana vzorně stará o své potomky a v případě jejího nástupu do vězení, by děti musely být umístěny v různých dětských domovech.

Reklama

Doporučované