Hlavní obsah
Online

Zeman se sešel s kandidáty na ministry. Budoucí šéf kultury Staněk chce zvýšit platy v muzeích

Antonín Staněk vysvětluje své priority na resortu kultury.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Andrej Babiš ráno zaslal na Hrad oficiální seznam ministrů. Na zámku v Lánech se dnes prezident Miloš Zeman sešel se čtyřmi z nich - Taťánou Malou, Martou Novákovou, Petrem Krčálem a Antonínem Staňkem.

Článek

V pondělí pokračovala série setkání nových ministerských kandidátů s prezidentem Milošem Zemanem. Poté, co již v pátek prezident přijal Miroslava Pocheho a Jana Hamáčka z ČSSD, dnes v půl dvanácté do Lán zavítala ministerská nominantka za hnutí ANO Taťána Malá, která by se měla stát šéfkou resortu spravedlnosti.

Hned po ní přišla na řadu prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková, jež by měla vést Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Odpoledne přišli na řadu nominanti z ČSSD. Od tří hodin odpoledne se prezident sešel s Petrem Krčálem, který má vést Ministerstvo práce a sociálních věcí. Ve čtyři hodiny přišel k Miloši Zemanovi olomoucký primátor Antonín Staněk, jenž má šéfovat kultuře.

Vládu by prezident měl jmenovat ve středu.

  • ODS zrušila členství ministrovi za ANO Vojtěchovi

    Výkonná rada ODS dnes zrušila členství ve straně ministrovi zdravotnictví za ANO Adamu Vojtěchovi kvůli spolupráci nové vlády s komunisty. Je to v rozporu s hodnotami občanských demokratů, sdělila mluvčí ODS Jana Havelková v tiskové zprávě. Vojtěch byl členem ODS od roku 2012 v Praze, ale v roce 2014 mu bylo členství pozastaveno, řekla ČTK Havelková. Novou vládu hnutí ANO a ČSSD s podporou KSČM jmenuje prezident Miloš Zeman ve středu.

    Jednatřicetiletý Vojtěch se stal ministrem zdravotnictví již loni v prosinci v první jednobarevné vládě Andreje Babiše (ANO). Předtím byl zvolen jako nestraník za ANO poslancem a působil jako Babišův poradce pro zdravotnictví. V roce 2014 se stal tajemníkem na Ministerstvu financí, které tehdy vedl Babiš. Před vstupem do politiky pracoval jako právník.

  • Staněk chce opravovat památky a vyvážet českou kulturu

    S prezidentem Zemanem se prý Antonín Staněk (ČSSD) shodl na tom, že nejvíc prostředků má směřovat do tzv. neživé kultury. Tedy na opravu památek. „Jediná cesta je podpora dotačních titulů a podpora toho, aby byly památky v centru pozornosti,” uvedl budoucí ministr.

    Věnovat se chce ale i kultuře živé, konkrétně jejímu vývozu. „Z mých cest po partnerských městech vím, že o českou kulturu je v zahraničí velký zájem. Chci zmapovat kulturní centra v zahraničí a rozhodnout se případně o zřízení dalších,” dodal Staněk.

  • Budoucí ministr kultury chce přidat peníze zaměstnancům příspěvkových organizací

    Od prezidenta už odešel i poslední nominant Antonín Staněk. Olomoucký primátor novinářům řekl, že jednou z klíčových otázek na Ministerstvu kultury pro něj bude výše mezd v institucích. 

    „Jde hlavně o vysokoškolsky vzdělané pracovníky, zejména v příspěvkových organizacích zřizovaných ministerstvem. Jsou tam lidé, kteří to dělají srdcem, ale jejich platy jsou hluboce pod celostátním průměrem,” vysvětlil Staněk.

    Příspěvkovými organizacemi Ministerstva kultury jsou muzea, galerie a památníky. 

  • Prezident jmenuje vládu pozítří v 9.00

    Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček potvrdil, že ke jmenování vlády dojde ve středu v 9.00 na Hradě.

  • Poslední návštěva už je u Zemana

    U prezidenta už je poslední nominant na ministra: budoucí šéf resortu kultury Antonín Staněk z ČSSD.

  • Krčál k trestním oznámením na MPSV: Chci se seznámit s jednotlivými audity

    Budoucí ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál se také vyjádřil k aférám okolo IT zakázek na ministerstvu. O nich již dříve informovaly Seznam Zprávy. Po auditech, které provedla Krčálova předchůdkyně Jaroslava Němcová, podalo nové vedení ministerstva, ale i Nejvyšší kontrolní úřad, hned několik trestních oznámení.

    Reportáž Vojtěcha Blažka o problémech na MPSV.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

    „Chci se seznámit s jednotlivými audity, které provedla ministryně Němcová. Trestní oznámení samozřejmě nechám proběhnout tak, jak poběží,” uvedl Krčál.

    Zároveň uvedl, že ale i v této situaci musí vypsat zakázku na systémy a podsystémy. Aby to lépe fungovalo, chce Krčál oddělit velké sekce IT a ekonomiky, které byly spojeny. „Můj plán je rozdělení sekcí. Samostatně chceme nechat sekci IT a spojit sekce evropských projektů a ekonomiky,” dodal Krčál.

  • Přes prázdniny chce Krčál připravit půdu pro zákon o sociálním bydlení

    Jako jednu z priorit uvedl Petr Krčál po schůzce s prezidentem přípravu zákona o sociálním bydlení. Tedy předpisu, který připravovala už ministryně Michaela Marksová, ale kvůli výtkám koaličních partnerů a následně zamítavému stanovisku Legislativní rady vlády se předpis ani nedostal do Sněmovny.

    „V rámci redukce dávek na bydlení je potřeba pracovat s celým komplexem. Dávky řeší ministerstvo, zabývá se tím úřad práce a na zákoně pracuje i Ministerstvo pro místní rozvoj. To považuji za nedobrou záležitost a je potřeba to sjednotit,” uvedl nominant na ministra práce a sociálních věcí.

    Podle Krčála je nutné domluvit se, aby to řešila jen jedna instituce. „Nejprve se musí vyřešit zákon o sociálním bydlení a potom až dávky. Přes prázdniny to připravím,” dodal.

  • U Zemana je nyní Krčál

    Už přibližně hodinu je u prezidenta sociálnědemokratický nominant na ministra práce a sociálních věcí Petr Krčál. Mluvčí Jiří Ovčáček tak přidal další fotku do pomyslného alba.

  • Odcházející Karla Šlechtová tweetuje: Proč Malá ano a já ne?

  • Nováková s novináři mluvit nebude

    Mluvčí ANO Lucie Kubovičová v Lánech oznámila, že Marta Nováková po skončení schůzky s prezidentem s novináři mluvit nebude. Nováková byla na schůzce s Milošem Zemanem od 12:30.

    Dalším na řadě je sociálnědemokratický nominant na post ministra práce a sociálních věcí Petr Krčál. Ten by měl do Lán dorazit v 15 hodin.

  • Babiš: Nová vláda ve středu požádá o důvěru

    Koaliční vláda ANO a ČSSD s podporou KSČM se podle Andreje Babiše poprvé sejde ve středu před polednem, aby poslala do Sněmovny žádost o vyslovení důvěry. Premiér zopakoval, že by o ní mohla hlasovat 11. července. Babiš chce sedm ministrů uvést do nových úřadů do pátku, dodal.

  • Kdo je Marta Nováková?

    Od půl jedné je u prezidenta Marta Nováková.

    Prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu byla nejpřekvapivější Babišovou volbou, má vést Ministerstvo průmyslu a obchodu. Podnikatelka a funkcionářka je známá především svou kritikou státních zásahů do podnikání formou regulací.

    Kritizovala například povinné zavření obchodů o svátcích. Lidé ji kromě jejich rolí ve Svazu či Hospodářské komoře znají i jako jednu z porotkyň televizní soutěže Den D, kde hodnotila nápady začínajících podnikatelů.

    Foto: ČTK, ČTK
  • „Je potřeba dlužníky motivovat k tomu, aby vydělávali víc peněz,“ řekla Malá

    Taťána Malá s prezidentem Zemanem mluvila i o insolvenčním zákoně a potřebě zvýšení nezabavitelné částky u dlužníků v oddlužení. „Je potřeba dlužníky motivovat k tomu, aby vydělávali víc peněz. Aby odváděli sociální a zdravotní pojištění a aby plnili věřitelům,” uvedla Malá.

    Zároveň řekla, že to bylo jediné téma, kde měli zpočátku rozdílné názory. „Prezident říkal, že není příznivcem oddlužení. Ale víceméně jsme se poté shodli na tom, že je zde společenská poptávka po oddlužení osob v dluhové pasti. Protože lidé v šedé ekonomice státu příliš nepřinášejí,” dodala.

    Právě v oblasti insolvencí ale může být Malá ve střetu zájmů, protože její manžel je spolumajitelem poradenské společnosti pro lidi v insolvenci. Zároveň Ondřej Malý provozuje i firmu na poskytování menších nebankovních úvěrů.

  • Chtěla jsem jen otevřít debatu, hájí Malá svůj výrok o přerušení Babišova stíhání

    Jedna z otázek novinářů směřovala i na Malé výrok, že by mělo být po dobu „premiérování“ Andreje Babiše přerušeno jeho trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo.

    „Vyjádření jsem podala v určité situaci. Můj výrok měl otevřít veřejnou diskusi na téma imunity. Chtěla jsem, abychom se začali bavit o tom, proč existuje institut imunity,“ řekl v Lánech Malá.

    Vadí jí prý, že místo toho dostala nálepku ochránkyně a obhájkyně Andreje Babiše. „To se mi nelíbí a tuto debatu už považuji za bezpředmětnou, protože Andrej Babiš se už nechal vydat,“ dodala.

  • Moje vzdělání je rovnocenné, uvedla Malá

    Tiskový brífink Taťány MaléVideo: ČTK, Seznam Zprávy

    Vzdělání na Panevropské univerzitě v Bratislavě ani podnikání jejího manžela prý Malá s prezidentem neřešila.

    Od novinářů na to ale padly otázky. „Neočekávala jsem, že mě bude opozice chválit, ale myslím, že bych měla dostat šanci ukázat jestli, něco umím, nebo neumím,” řekla k tomu nominantka na ministryni spravedlnosti.

    Připomněla navíc, že Ústavní soud vydal nález, podle kterého Česká advokátní komora musí za určitých podmínek zapisovat absolventy zahraničních škol. „Ministerstvo školství považuje moje vzdělání podle nostrifikace za rovnocenné,“ dodala Malá.

  • Malá předstoupila před novináře

    První dnešní lánská návštěva: Nominantka na ministryni spravedlnosti Taťána Malá po skončení schůzky předstoupila před čekající novináře.

    Malá zopakovala, že chce zrychlit soudní řízení. „Je potřeba přidat na soudy administrativní pracovníky,” uvedla.

  • Malou u stolu nahradila Nováková

    Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na Twitteru zveřejnil fotografii Miloše Zemana s nominantkou na ministryni průmyslu Martou Novákovou. Ta tak už vystřídala Taťánu Malou, která byla první dnešní prezidentovou návštěvou. Malá dosud před čekající novináře v Lánech nepředstoupila.

  • Dřív chtěl Babiš odborníky, teď manažery

    Na názorový obrat Andreje Babiše ve vztahu ke svým ministrům a ministryním upozorňuje na Twitteru reportérka Seznam Zpráv Lucie Stuchlíková.

  • Priority Malé: Zrychlení soudních řízení a vymahatelnost práva

    Malá v pátek uvedla, že chce pracovat na zrychlení soudních řízení a zlepšení vymahatelnosti práva. Chce spolupracovat se všemi profesními skupinami, které s justicí souvisejí, dokončit rozpracované předpisy a začít pracovat na nových normách.

    "Jde o nový trestní řád, nový civilní řád soudní, zákon o soudech a soudcích a zákon o znalcích," vyjmenovala Malá. Vyzdvihla také digitalizaci justice.

    Babiš o Malé řekl, že je pracovitá a chce se učit a nebude vystupovat způsobem, že všechno umí a všechno zná.

  • Malá už je u prezidenta v Lánech

    První dnešní kandidátku na post v nové Babišově vládě už prezident Zeman přijal.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy