Hlavní obsah

Zeman se v květnu na Rudé náměstí nepodívá, Putin přehlídku odložil

Foto: Profimedia.cz

Prezident Vladimir Putin při přehlídce v roce 2019.

Reklama

Monstrózní vojenská přehlídka v Moskvě nebude. Odložení oslavy výročí konce druhé světové války, na které se chystal i Miloš Zeman, odložil ruský prezident Vladimir Putin.

Článek

Letos to měla být výjimečná sláva. Při vojenské přehlídce ke Dni vítězství mělo 9. května po moskevském Rudém náměstí pochodovat na 15 tisíc ruských vojáků. Akce se ale kvůli epidemii koronaviru odkládá.

Oslav 75. výročí konce druhé světové války se měl účastnit i český prezident Miloš Zeman, francouzský prezident Emmanuel Macron či čínský prezident Si Ťin-pching. Většina prezidentů a představitelů západních států se ale akce od roku 2014 neúčastní kvůli ruskému zabrání Krymu a ruské podpoře samozvaných republik na východě Ukrajiny.

„Do svátku zbývá méně než měsíc. Datum 9. května bylo, je a bude pro naši zemi svaté, stejně jako každý lidský život. Rizika spojená s epidemií koronaviru, jejíž vrchol ještě nenastal, jsou ale mimořádně vysoká. To mi nedává právo zahájit teď přípravu k přehlídce a dalším hromadným akcím,“ oznámil ve čtvrtek prezident Putin během přenosu ze zasedání bezpečnostní rady.

Úřady dostaly příkaz přípravy na oslavy přeložit, týká se to vojenské přehlídky v Moskvě i regionech. Kdy se budou akce nakonec konat, není zatím jasné. Koronavirus každopádně narušil další Putinův plán, který původně společně s referendem o rozšíření prezidentských pravomocí zapadal do jeho harmonogramu posílení prezidentovy image silného vůdce.

Tisíce vojáků se na přehlídku připravovaly od konce března. Pochody a synchronizaci nacvičovaly na cvičišti Alabino nedaleko Moskvy, kde stojí kopie Rudého náměstí. Epidemie ale vzbudila obavy z ohrožení starších účastníků a hostů, hlavně válečných veteránů.

Tři hlavní veteránské organizace Putina ve středu požádaly o jiný termín v době, kdy se epidemická situace uklidní. Jako první přesunulo akci už ve středu město Omsk.

Během čtvrtka vzrostl počet potvrzených nakažených lidí o 3500 na 28 000. Většinu případů hlásí Moskva, nákaza je potvrzená už ve všech 85 regionech.

Reklama

Doporučované