Hlavní obsah

Zeman v nemocnici. Chce se dát do kupy na 28. říjen, zároveň už ale mluví o svých nástupcích

Foto: ČTK/Deml Ondřej, ČTK

Miloš Zeman a jeho další návštěva nemocnice.

Reklama

„Že je prezident nemocný, vidí i malé dítě. Tím, že Hrad vypráví nesmysly o rekondičním pobytu, jen prohlubuje spekulace o tom, jak vážné to s prezidentem je,“ okomentoval nejnovější dění kolem hlavy státu místopředseda hnutí STAN Petr Gazdík. A veřejně tak vyslovil něco, o čem se v politickém zákulisí mluví už delší dobu.

Článek

Miloš Zeman oznámil, že ve čtvrtek odpoledne nastoupí na čtyři dny do Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Hospitalizaci označil hradní mluvčí Jiří Ovčáček bez dalších podrobností jako „rekondiční pobyt“, což je termín používaný spíše pro lázeňské kúry.

Prezident míří do střešovického nemocnice tři týdny poté, co tam koncem září podstoupil pětihodinovou lékařskou prohlídku. Po ní šéf vojenské nemocnice Miroslav Zavoral konstatoval, že lékaři u Zemana „nenalezli žádné chorobné stavy“.

Ovčáček pro deník Blesk později řekl, že v případě Zemanova pobytu v nemocnici „nejde o nic akutního, o žádný vážný zdravotní problém, kdy by bylo potřeba nějakého lékařského zákroku“. Miloš Zeman chce být podle něj „fit“ na oslavy státního svátku 28. října.

Hradní tým má zřejmě obavu, že Zeman letos nezvládne náročný celodenní program. Den státnosti hlava státu už tradičně zahajuje ráno v Lánech položením věnce k hrobu prezidenta T. G. Masaryka. Následuje pietní akt u Národního památníku na Vítkově a hned poté přejezd na Hradčanské náměstí, kde položí věnce k soše prvního prezidenta.

Pak prezident jmenuje nové generály na Pražském hradě, zúčastní se slavnostní přísahy vojáků a přijme velvyslance. Vrcholem náročného dne je pak slavnostní ceremoniál udílení státních vyznamenání ve Vladislavském sále.

„Miloš se zřejmě chce dát do pořádku, aby to 28. října celý den vydržel na nohou a nemusel sedět v křesle,“ říká pod zárukou anonymity jeden z provládních poslanců, který se před týdnem zúčastnil na Hradě Zemanovy oslavy 75. narozenin a mluvil s ním.

Podle Gazdíka je očividné, že k návštěvě nemocnice prezidenta přivedly zdravotní potíže. „Miloš Zeman není člověk, který by rád šel do nemocnice,“ myslí si Gazdík.

Způsob, jakým Hrad velmi pečlivě tají informace ohledně prezidentova zdravotního stavu, vyvolává nejrůznější dohady, co se s Milošem Zemanem opravdu děje.

Sám prezident je v uplynulých dnech ještě více posílil, když po návratu ze zářijové zdravotní prohlídky zničehonic začal překvapivě mluvit o svých nástupcích. Nejdříve připustil, že by ho mohl nahradit odborářský boss Josef Středula, krátce poté vyslovil i jméno současného premiéra Andreje Babiše, jehož by jako prezidenta sám volil.

Reklama

Související témata:

Doporučované