Hlavní obsah

Zemana přeložili na běžný pokoj, přijme Babiše a Čaputovou

Foto: ČTK

Miloš Zeman.

Reklama

aktualizováno •

Prezident Miloš Zeman byl dnes v Ústřední vojenské nemocnici v Praze (ÚVN) přeložen na lůžko dlouhodobé péče.

Článek

Důvodem je především to, aby mohl přijímat návštěvy. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí ÚVN Jitka Zinke. Návštěvy budou moci trvat nanejvýš 30 minut a musí dodržovat stanovená opatření proti šíření epidemie.

Odpoledne prezidenta navštíví premiér Andrej Babiš (ANO), v úterý ve 13:00 slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Prezident je v nemocnici déle než měsíc.

Zeman byl v posledních dnech na rehabilitačním oddělení, kam za ním jeho blízcí či spolupracovníci až na výjimky nemohli, protože nemocnice zakázala návštěvy kvůli epidemii covidu-19.

„S primárním záměrem umožnit uskutečnění očekávatelných návštěv u prezidenta republiky Miloše Zemana byl pacient přemístěn 15. listopadu 2021 na lůžko dlouhodobé péče,“ uvedla Zinke. Uvedla, že všechny návštěvy u pacientů na lůžkách dlouhodobé péče nesmějí trvat déle než 30 minut, musí se uskutečnit na pokoji, kde je dotyčný hospitalizován, a u pacienta nesmí být v jeden okamžik více než dva lidé. Návštěva musí mít nasazenu ochranu úst a nosu, nesmí mít příznaky respiračního onemocnění a musí se prokázat dokončeným očkováním, proděláním onemocnění covid-19 nebo platným testem.

„Vždy je žádoucí konzultovat vhodnost termínu a času návštěvy s ošetřujícím personálem, aby návštěva byla plánována vhodně pro pacienta, mimo dobu, kdy probíhají například vyšetření, stravování, hygiena a podobně,“ dodala mluvčí.

Jako první dnes za Zemanem přijede Babiš, a to v 17:00 před večerním jednáním vlády. Od převozu prezidenta do nemocnice 10. října spolu mluvili pouze telefonicky.

Vždy je žádoucí konzultovat vhodnost termínu a času návštěvy s ošetřujícím personálem, aby návštěva byla plánována vhodně pro pacienta, mimo dobu, kdy probíhají například vyšetření, stravování, hygiena a podobně.
Jitka Zinke, mluvčí ÚVN

V úterý Zemana v nemocnici navštíví Čaputová. „Prezidentka se i v uplynulých týdnech zajímala o zdravotní stav Miloše Zemana. V říjnu mu v osobním dopise přála mnoho zdraví, sil a rychlé zotavení. Zároveň vyjádřila naději, že se budou moci v blízkém čase sejít. Prezident Zeman ji sám v dopise informoval, že jeho zdravotní stav se zlepšil natolik, že se už zotavuje na standardním nemocničním pokoji, kde může přijímat i návštěvy, a proto se mohou potkat osobně,“ informují oficiální stránky slovenské prezidentky.

Tento týden by měl Zeman přijmout také předsedu ODS Petra Fialu, kterého pověřil sestavením vlády. Kandidát na premiéra chce hlavu státu seznámit s personálním obsazením kabinetu. Vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář v minulých dnech uvedl, že prezident by se rád scházel i s adepty na ministry.

Zeman se v ÚVN léčí od 10. října kvůli zhoršení svého chronického onemocnění, původně byl na klinice intenzivní medicíny. Chirurg Pavel Pafko, který je členem prezidentova lékařského konzilia, dříve serveru iRozhlas.cz řekl, že Zeman má chronické jaterní onemocnění, naznačil, že jde o cirhózu.

Reklama

Související témata:
Přeložení

Doporučované