Hlavní obsah

Zemanovu milost pro nemocného muže, který dál podniká, prověří žalobci

Foto: Shutterstock.com

Miloš Zeman na archivním snímku z roku 2017.

Reklama

Městské státní zastupitelství v Praze se začne zabývat milostí prezidenta Miloše Zemana pro chronicky vážně nemocného muže, který ale dál podniká.

Článek

Radiožurnál a server iRozhlas.cz zjistily, že od roku 2019 se olomoucký podnikatel Pavel Podroužek dostal do vedení šesti firem. Jednu ze společností nechal zapsat do obchodního rejstříku deset dní poté, co ho prezident omilostnil. Po zveřejnění informací v médiích se případem začne zabývat Městské státní zastupitelství v Praze.

„Poznatky, které se v úterý objevily ve veřejných sdělovacích prostředcích, se budeme zabývat. S ohledem na uplynutí krátké doby v současné chvíli bližší informace k věci poskytnout nelze,“ sdělil v úterý České televizi mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Server iRozhlas.cz ve středu informoval s odkazem na dva důvěryhodné zdroje, že případem se bude zabývat i policie. „K vašemu dotazu mohu sdělit, že náš útvar zpravidla nesděluje, čím se zabývá,“ řekl serveru mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček zopakoval, že Zeman vycházel ze zdravotních zpráv. Premiér Andrej Babiš (ANO), který rozhodnutí o udělení milosti spolupodepsal, nechá případ prověřit.

Zeman omilostnil Podroužka 14. září, tedy v den, kdy dopoledne přijel do pražské Ústřední vojenské nemocnice a zůstal tam osm nocí. Jeho stav i důvod hospitalizace byly v té době nejasné. Zastavil stíhání Podroužka za krácení daní se škodou 9,7 milionu korun. Navíc mu odpustil podmínku za to, že řídil v opilosti. „Pro mě to bylo obrovské překvapení, dál se k tomu vyjadřovat nebudu,“ sdělil serveru Podroužek. Tvrdí, že původně o žádosti o milost ani nevěděl. Podala ji jeho matka.

Podroužek podle zjištění serveru nechal deset dní po udělení milosti zapsat do obchodního rejstříku českou pobočku společnosti EPI Private Bank. Její mateřská firma sídlí v Dominikánské republice, i za ni sám Podroužek podle dokumentů z obchodního rejstříku jedná. Z notářského zápisu uloženého ve sbírce listin dokonce vyplývá, že v dubnu 2019 daňový ráj navštívil, aby firmu zapsal do tamního rejstříku. Působí také v dalších pěti společnostech, které mají sídlo v Brně, Praze a Olomouci. Stal se ředitelem, předsedou představenstva nebo jednatelem.

Podnikatel zdravotní zprávy serveru ukázat nechtěl. „Když jsem vylezl z nemocnice, řekli mi tři čtvrtě roku, a to bylo řečeno nadneseně, ale já si řekl, že se postavím znovu na nohy. Intenzivně pracuju tři hodiny ráno, pak jsou to už mechanické věci, třeba že se s někým potkám,“ uvedl jen.

Reklama

Doporučované