Hlavní obsah

Země se snaží odříznout od Číny – aerolinky ruší lety

Foto: Profimedia.cz

Britské aerolinky British Airways zrušily veškeré lety do pevninské Číny.

Reklama

Letecká společnost British Airways ve středu ráno oznámila okamžité přerušení leteckých spojů s pevninskou Čínou. Stalo se tak v reakci na rychle se šířící epidemii koronaviru. Lety do ohniska epidemie ruší i další aerolinky. Svou starost na Twitteru vyjádřil i americký prezident Donald Trump.

Článek

Na stránkách britských aerolinek nyní není možné rezervovat si přímé lety do pevninské Číny v lednu ani v únoru, upozornila agentura Reuters. Jedinou možností, jak se do Pekingu nebo Šanghaje dostat, je zakoupit si letenky s přestupem v Hongkongu.

„Omlouváme se za nepříjemnosti, ale bezpečnost našich zákazníků a naší posádky je vždy prioritou,“ napsala v prohlášení společnost British Airways. Podle agentury AFP v prohlášení dále stojí, že společnost krok učinila „na základě doporučení ministerstva zahraničí“.

Současná epidemie už má v Číně na svědomí nejméně 132 životů. Podle posledních zveřejněných informací je téměř šest tisíc osob nakaženo.

První byly Finnair

Další omezení letů do Číny přišlo od společností United Airlines, Air Canada, Cathay Pacific či Finnair. Právě aerolinky Finnair byly úplně první evropskou leteckou společností, která své spoje od Číny odřízla. Dočasné přerušení spojení z Helsinek na nové pekingské letiště Daxing bude trvat od 5. února do 29. března, oznámil Finnair prostřednictvím Twitteru.

„Je to nutné opatření, abychom zvládli nedávný zákaz skupinových cest čínskými úřady. Máme velmi velký dopad na obsazenost letů,“ řekl Jaakko Schildt, provozní ředitel společnosti Finnair.

Kvůli koronaviru někteří dopravci nabízejí bezplatná storna či změny letenek na spoje směřující na vybraná čínská letiště. Jde například o lety China Southern Airlines do Wu-chanu, dále Quatar Airways do Pekingu, Kantonu, Chang-čou, Šanghaje nebo Čchung-čchingu. Omezení se však týká i některých dalších společností.

Češi zatím létají

Spoje z Česka by měly fungovat nadále beze změn, vyplývá z informací prodejců letenek. „Všechny lety budou obsluhovány i nadále podle letových plánů,“ uvedla ředitelka letenkového oddělení Student Agency Věra Janičinová.

Lety mezi Českem a Čínou

Z Prahy se nyní létá přímo do Pekingu, Šanghaje, Sianu a Čcheng-tu.

Od března však dojde ke změnám, které s šířením koronaviru nikterak nesouvisejí. Ve středu 22. ledna Čína s účinností od začátku března pozastavila prodej letenek na lety z Pekingu do Prahy s firmou Hainan Airlines.

O den později letecký dopravce China Eastern Airlines oznámil, že od března omezí o jeden spoj linku z Prahy do Šanghaje.

Přesné důvody neznají ani pražské letiště, ani české Ministerstvo zahraničí. Další změny u linek mezi Prahou a Čínou zatím letiště neeviduje.

Z Prahy se nyní létá do čtyř čínských měst a jde o 12 spojení týdně. „V roce 2019 využilo přímých leteckých spojení mezi Prahou a Čínou celkem 188 tisíc cestujících v obou směrech. Jedná se ovšem o všechny cestující na přímých linkách bez ohledu na národnost. Turisté čínské národnosti do Prahy cestují také na jiných nepřímých linkách s přestupem,“ sdělila pro Seznam Zprávy Kateřina Pavlíková z tiskového odboru Letiště Václava Havla.

V Česku se zatím podezření na nákazu nepotvrdilo. U několika lidí, kteří byli v zemi zasažené koronavirem či přišli s takovou osobou do styku a pociťují zdravotní problémy, se stále čeká na výsledky testů. Až podle nich bude možné vyloučit či potvrdit nakažení koronavirem.

Je třeba mít se na pozoru

Negativních dopadů na podnikání a rozšíření nákazy do hlavních metropolí Spojených států se obávají také někteří američtí lídři. Minulý týden o tom diskutovali s prezidentem Donaldem Trumpem. Trump však krátce po jednání obavy mírnil a sdělil, že má situaci pevně v rukou. Dodal, že Čína je svět od USA velmi vzdálený.

Od minulého týdne však Spojené státy potvrdily pět případů nákazy koronavirem a podle epidemie zasáhla i finanční trhy. Novou situaci americký prezident okomentoval na Twitteru, kde uvedl, že on i bezpečnostní tým se mají na pozoru.

Reklama

Doporučované