Hlavní obsah

Zemřel Alan Lancaster, baskytarista kapely Status Quo

Foto: Profimedia.cz

Baskytarista Alan Lancaster při turné se Status Quo v roce 2014.

Reklama

Ve věku 72 let zemřel baskytarista a spoluzakladatel legendární rockové skupiny Status Quo Alan Lancaster.

Článek

Lancaster skupinu Status Quo, která v roce 1962 vznikla ještě pod názvem The Scorpions, spoluzaložil se zpěvákem Francisem Rossim. Podle reportéra Craiga Bennetta Lancaster „zemřel dnes ráno ve svém domě v Sydney, obklopen rodinou“.

„Na žádost jeho milující a hluboce ceněné rodiny vám se zlomeným srdcem oznamuji, že zemřel Alan Lancaster, britský hudební král, kytarový bůh a zakládající člen kultovní skupiny Status Quo,“ napsal Bennett na Facebooku.

Lancaster žil mnoho let s roztroušenou sklerózou. Z kapely odešel v roce 1985, ale v letech 2013 a 2014 se na pódia se Status Quo vrátil.

„Všichni máme zlomená srdce. Alan měl úžasný vtip a báječně suchý smysl pro humor. Byl to oddaný a obdivovaný manžel, otec a dědeček. Rodina byla vždy jeho středem zájmu,“ řekla podle webu Planet Radio vdova po Lancasterovi Dayle.

„S nesmírným zármutkem s vámi sdílíme zprávu o úmrtí legendy ze Status Quo Alana Lancastera. Bylo nám velkou ctí s Alanem v posledních letech spolupracovat. Upřímnou soustrast jeho rodině a přátelům,“ stojí v prohlášení vydavatelství Barrel And Squidger Records na Twitteru.

Lancaster se v polovině osmdesátých let přestěhoval do Sydney. Tam hrál s předními australskými kapelami včetně The Bombers a The Party Boys. „Budeme na něj vzpomínat pro jeho úžasné hudební úspěchy, pohotový vtip, bezmezný smysl pro humor a pokoru,“ vyjádřila se kapela The Bombers.

Kapela Status Quo svůj legendární status stvrdila mimo jiné v roce 1985, kdy zahajovala koncert Live Aid na londýnském stadionu Wembley, a to pravděpodobně nejslavnější písní Rocking All Over The World.

Reklama

Související témata:

Doporučované