Hlavní obsah

Zemřel herec Ian Holm, který ztvárnil Bilba v Pánovi prstenů

Foto: Profimedia.cz

Snímek Iana Holma z filmu Hobit: Neočekávaná cesta.

Reklama

aktualizováno •

V 88 letech zemřel britský herec Ian Holm, informoval o tom Guardian s odvoláním na Holmova agenta.

Článek

„Všestranný herec, který hrál všechno od androida přes hobita až po krále Leara,“ popisuje Guardian Holma, který podle jeho agenta zemřel dnes ráno.

„Zemřel v pokoji obklopený svou rodinou a pečovateli v nemocnici,“ uvedl podle Guardianu agent. Holm podle něj trpěl nemocí spojenou s Parkinsonovou chorobou.

V roce 1979 se Holm proslavil například rolí lodního vědeckého důstojníka a zároveň androida Ashe ve filmu Vetřelec. Za roli kouzelnického atletického trenéra Sama Mussabiniho ve filmu Ohnivé vozy z roku 1981 získal cenu Bafta a byl nominován na Oscara.

Novou generaci obdivovatelů si získal díky roli Bilba v trilogii Pán prstenů a filmové sérii Hobit.

Ještě tento měsíc se jeho jméno objevilo v médiích, když se omlouval z účasti na znovushledání herců a filmařů. „Je mi líto, že vás neuvidím, stýská se mi po vás všech a doufám, že vaše dobrodružství vás zavedou na mnoho míst, já jsem v karanténě v mém hobitím domě,“ vzkázal Holm svým kolegům.

Holm se narodil v roce 1931 v Essexu a od mládí hrál v divadle, v roce 1960 byl u založení Královské shakespearovské společnosti. Stal se z něj její přední herec a později slavil úspěch ve filmu.

Reklama

Doporučované