Hlavní obsah

Zemřel hrdina, který vytáhl chlapce ze zatopené jeskyně

Foto: Profimedia.cz

Záchranná akce v thajském jeskynním komplexu.

Reklama

Beirut Pakbara, příslušník speciální námořní jednotky NAVY Seal, podlehl infekci, kterou se nakazil v průběhu záchranné operace.

Článek

Stali se hrdiny příběhu, který zná celý svět – ze zatopené thajské jeskyně po 18 dnech dlouhého čekání vytáhli ve spolupráci s mezinárodními záchranářskými týmy celý juniorský fotbalový tým i s trenérem. Zachránili cizí životy a o ten vlastní přišli.

Dosud černá statistika záchranných akcích v zatopené thajské jeskyni hovořila o jediném úmrtí – první obětí byl záchranář Saman Gunan, bývalý potápěč thajského námořnictva. Podle BBC ale zemřel další člen záchranného týmu.

Pohřeb v domovské provincii

Důstojník Beirut Pakbara byl dosud pod dohledem lékařů, jeho stav se náhle prudce zhoršil. Zemřel kvůli komplikacím spojených s infekcí, kterou se nakazil v průběhu složité záchranné operace. Člena záchranného týmu, který minulý rok zachránil v zatopené jeskyni Tcham Luang v Thajsku 12 chlapců a jejich fotbalového trenéra, pohřbili v domovské provincii Satun.

Sportovci ve věku mezi 11 a 16 roky s 25letým trenérem zůstali v jeskyni uvězněni 23. června loňského roku. V podzemí je uzavřela stoupající voda, kvůli které ustupovali stále hlouběji do jeskyně. Čtyři mladí sportovci byli zachráněni v první etapě záchrany, další čtveřice byla z jeskynního komplexu evakuována o několik dní později a poslední pětici dostal tým potápěčů ven v pořadí třetí komplikované fázi.

Chlapci vysvobození ze zatopené jeskyně poprvé promluvili. Video: Jolana Humpálová, AP

Výprava do jeskyně na severu Thajska rozhodně neměla skončit 18 dní trvajícím dramatem a záchranou, kterou sledoval celý svět. Původně šlo jen o způsob, jak se měl zástupce trenéra naučit sám zvládnout mladé fotbalisty.

Expedice do jeskyně – na jakou vyrazily skupinky chlapců už mnohokrát předtím – byla pokládána za klíčovou součást tréninku chlapců, kteří spolu tráví až 20 hodin týdně. Chlapci se během ní měli podepsat ve vzdálenosti dvou a půl kilometru v hloubi jeskyně na stěnu na důkaz toho, že v ní byli. Jediným rozdílem bylo tentokrát roční období – a nadcházející deštivé počasí.

Přestože je před jeskynním komplexem Tcham Luang, který je nejdelší v Thajsku a tvoří ho celá řada tunelů, kluzkého skalního povrchu a útesů prudce se propadajících do temnoty, varovný nápis, že se během monzunů může velmi rychle zaplavit, zdánlivě nevinné teambuildingové výpravě nic nebránilo.

Uvázli v temnotě

Skupina vyrazila na svou 45minutovou jízdu mezi školou a jeskyní. U jejího vchodu nechali kola, vešli dovnitř a pak došlo k tragédii. Spustil se prudký liják, který zaplnil tunely vodou a odřízl jim cestu ven. Neměli jinou možnost, než postupovat dopředu po okrajích jeskyně, kde našli suchou římsu vedoucí čtyři kilometry do hloubi jeskyně. Tam na celé dny uvázli v naprosté temnotě.

Tím začala mezinárodní záchranná operace, v rámci níž se 2. července – více než týden poté, co zmizeli – dvěma potápěčům podařilo najít celou skupinku živou, ukrytou hluboko v jeskyni a schoulenou k sobě na skalní římse s plochou deseti čtverečních metrů.

Chlapce se podařilo zachránit. Sice během doby, kdy byli uvezněni v jeskyni, výrazně zhubli, podle lékařů se ale dostali do bezpečí v relativném dobrém stavu.

A jak uvedl deník Bangkok Post, thajská jeskyně se letos v listopadu poprvé oficiálně od záchranné mise otevřela veřejnosti. Jeskyni, ke které náročná záchranná operace přitáhla pozornost celého světa, za uplynulý rok navštívilo 1,5 milionu lidí, a to i přesto, že jim správa parku vstup přímo do jeskyně neumožnila.

Úřady její vnitřní zařízení od incidentu upravovaly, nyní je její část veřejnosti přístupná po šest hodin denně, dovnitř může najednou pouze 20 lidí. Návštěvníci si navíc musejí od parku vyžádat zvláštní povolení.

Reklama

Související témata:

Doporučované