Hlavní obsah

Zemřel oscarový režisér Jiří Menzel, bylo mu 82 let

Foto: ČTK

Režisér Jiří Menzel přichází 4. července 2014 po červeném koberci na slavnostní zahájení 49. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

Reklama

aktualizováno •

Zprávu o úmrtí herce, režiséra a spisovatele Jiřího Menzela potvrdila jeho manželka Olga na svém Instagramu.

Článek

Jiří Menzel prodělal těžkou nemoc, po které se o něj v domácí péči starala jeho žena Olga Menzelová. Právě ona smutnou zprávu o úmrtí napsala na svém Instagramu. Jiří Menzel zemřel včera.

Foto: instagram.com/olgamenzelova

Příspěvek Olgy Menzelové.

„Jiřinko náš milovaný, nejstatečnější ze všech statečných. Včera večer doma v našich náručích tvoje tělo opustilo náš pozemský svět. Bylo nám velkou ctí, že jsme tě mohly doprovodit na tvojí poslední cestě. Tvoje láska ke mně a našim holkám byla láskou, která si neklade podmínek,“ napsala jeho žena.

„Jiřinko, děkuju za každý den, který jsem mohla být s tebou. Bylo to výjimečné. Děkuju i za ty těžké poslední 3 roky. Stále jsi mi pomáhal. Svou statečností, chutí, neobyčejnou vůlí do života a humorem. Přeju ti hezkej obláček, jaks ty sám říkával… Smrtí nic nekončí a věřím, že se setkáme, ať už v jakékoliv podobě. Protože není možné, aby to tak nebylo. Hladím tě a milujeme tě z celého srdce navěky. Tvoje holky. Olinka, Anička, Evička,“ stojí v rozloučení manželky Olgy na instagramu.

S Olgou Kelymanovou, absolventkou produkce na DAMU, se Menzel oženil v roce 2004. V roce 2008 se v manželství narodila Anna Karolína, o šest let později přibyla Eva Maria.

Oblíbený herec a režisér bojoval o zdraví od roku 2017, kdy prodělal operaci mozku po zánětu mozkových blan.

Oscarový režisér

Menzel je držitelem Oscara za svůj debut Ostře sledované vlaky. Ohlas vzbudily i další jeho hrabalovské filmy Skřivánci na niti, Postřižiny a Slavnosti sněženek. Divácky úspěšné byly také komedie 70. a 80. let Na samotě u lesa, Báječní muži s klikou či Vesničko má středisková, za kterou byl na Oscara nominován.

Menzel je držitelem Českého lva za dlouhodobý umělecký přínos i obdobné ceny z karlovarského festivalu. Převzal medaili Za zásluhy, francouzský Řád umění a literatury a mnoho dalších zahraničních cen.

Jeho herecká filmografie čítá osm desítek rolí ve filmu i v televizi. Tou poslední byla titulní postava v česko-slovenském koprodukčním dramatu režiséra Martina Šulíka Tlumočník.

Dřív jsme měli Milouše, teď máme Miloše. Nevidím v tom žádný rozdíl, říkal v rozhovoru v roce 2017 filmový režisér Jiří Menzel.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované