Hlavní obsah

Zemřel šéf ruské vojenské rozvědky GRU Igor Korobov

Zemřel šéf GRU Igor Korobov.Video: Martin Zíta, Reuters

 

Reklama

Šéf ruské vojenské rozvědky GRU Igor Korobov ve středu zemřel. V noci na čtvrtek to oznámilo ruské ministerstvo obrany, které bez upřesnění uvedlo, že Korobov dlouhodobě trpěl vážnou nemocí.

Článek

„Vzpomínka na báječnou osobu, skutečného syna Ruska, vlastence rodné země generálplukovníka Igora Valentinoviče Korobova navždy zůstane v našich srdcích,“ uvedlo ministerstvo obrany s tím, že šéfovi GRU bylo 63 let. Stejný věk zmínila i agentura TASS, podle které se narodil 3. listopadu 1956. což by ale znamenalo, že mu bylo 62 let. Podle dostupných informací na webu se však narodil 3. srpna 1956.

Vojenská rozvědka, kterou Korobov vedl od roku 2016, čelila řadě obvinění vznesená západními státy. Například Británie je přesvědčena, že agenti GRU použili nervový plyn ve snaze zabít bývalého agenta a příslušníka GRU Sergeje Skripala, který byl letos v březnu nalezen v bezvědomí v britském městě Salibsury. Rusko toto obvinění opakovaně odmítlo.

Spojené státy letos v červenci obvinily 12 příslušníků ruské rozvědky GRU z hackerského útoku na počítače Demokratické strany před prezidentskými volbami v USA v roce 2016.

Reklama

Související témata:

Doporučované