Hlavní obsah

Rusové podvádějí a lžou, jak se jim zachce, už jim ale věří jen hlupáci, říká známý britský novinář

Rozhovor pro pořad Svět bez obalu se známým britským investigativním novinářem Lukem Hardingem.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nedávno v ruské státní televizi vystoupili dva Rusové, kteří byli Británií označeni za hlavní podezřelé z pokusu o vraždu Sergeje Skripala a jeho dcery Juliji. V televizi ale tvrdili, že byli v Salisbury pouze náhodou jako turisté.

Článek

„Seděli jsme v parku, šli jsme do kavárny na šálek kávy, procházeli jsme se. Obdivovali jsme krásu anglické gotické architektury,” tvrdili v televizi. Britští vyšetřovatelé ale věří, že tito dva podezřelí jsou ruští vojenští zpravodajští agenti operující pod krycími jmény. Ruský prezident Vladimir Putin toto tvrzení popřel.

„Není na nich nic zvláštního nebo kriminálního,” řekl na tiskové konferenci Putin.

„Jsou to civilisté?“ zněl dotaz jednoho z novinářů. „Civilisté, samozřejmě,” odpověděl ruský prezident.

Investigativní server Bellingcat ale zveřejnil informaci, že pravé jméno jednoho z podezřelých – devětatřicetiletého Boširova – je Anatolij Čepiga a že jde o plukovníka ruské bezpečnostní služby GRU. Podle Bellingcatu tento muž sloužil v Čečensku a rovněž působil na Ukrajině. Bylo mu také v roce 2014 tajně předáno samotným prezidentem Putinem vyznamenání Hrdiny Ruské federace.

Tyto informace zcela vyvracejí tvrzení ruského prezidenta, že Boširov a Petrov jsou obyčejní civilisté. Pokud jsou Boširov a Čepiga jedna osoba, musel Putin vědomě lhát.

Kauza s otravou vyhrotila vztahy Ruska se Západem a Británie nadále požaduje od ruské strany důvěryhodné vysvětlení.

V rozhovoru pro pořad Svět bez obalu se k této kauze vyjádřil i známý britský investigativní novinář Luke Harding. „Myslím, že to jejich lhaní bylo dětinské – ani pětileté dítě by tomu nevěřilo. Já jsem snad v životě nic hloupějšího ještě neviděl,” říká Harding. „Myslím, že to ukazuje limity ruské propagandy. Podvádíme a lžeme, jak se nám zachce. Nakonec jim ale nikdo – pokud tedy není úplný hlupák – nevěří, a to ani v Rusku,” dodává britský novinář.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledujte Seznam Zprávy i na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované