Hlavní obsah

Zemřel Tomáš Zábranský. Přední český adiktolog

Foto: wikimedia

Tomáš Zábranský.

Reklama

Ve dvaapadesáti letech zemřel světoznámý adiktolog a epidemiolog Tomáš Zábranský. Kromě jiného se věnoval výzkumu léčebného přínosu konopí.

Článek

Tomáš Zábranský byl přední český epidemiolog a adiktolog. O jeho úmrtí na Facebooku informoval jeho dlouholetý přítel, editor magazínu Flowee, Zdeněk Strnad s odkazem na web remembr.com.

Zábranského hlavními výzkumnými zájmy byly epidemiologie krevně přenosných nemocí či úmrtnost v populaci uživatelů nelegálních drog. Zabýval se rovněž intenzivně možnostmi léčebného využití konopí a přípravků z něj. Byl předsedou petičního výboru Petice za zpřístupnění konopí k léčbě a výzkumu.

Je autorem více než stovky publikací v recenzovaných časopisech a monografiích a dvou odborných knih.

V květnu roku 2019 pro Seznam Zprávy komentoval například tehdejší návrh změny zákona, který by nově řešil hrazení léčebného konopí pojišťovnami. Zákon měl vůbec poprvé stanovit úhradu léčebného konopí – pacienti by měli hrazených 90 procent ceny, přičemž ti starší 18 let by si mohli v lékárně vyzvednout maximálně 30 gramů měsíčně. „To je samozřejmě dobře míněný pokus, ale veden špatně míněnými či vedenými argumenty,“ řekl tehdy Seznamu. Jako příklad toho, proč by nová úprava nevyhovovala, Zábranský zmínil třeba příběh pacientky s těžkou formou roztroušené sklerózy. Ta denně užívala šest gramů léčebného konopí, aby vůbec mohla například ovládat invalidní vozík, na který je upoutaná. Žena v invalidním důchodu byla odkázaná na nelegální zásoby, protože nemá finance na konopí z lékárny. To by ji při tehdejší ceně vyšlo na desetitisíce měsíčně.

Zábranský vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci. Na téže fakultě získal v roce 2001 titul PhD. v epidemiologii, hygieně a preventivním lékařství. V letech 2003 až 2004 působil v USA jako stipendista programu Hubert H. Humphrey Fellowship na Bloomberg School of Public Health, Johns Hopkins University a jako spolupracující výzkumník Národního institutu pro otázky zneužívání drog a Centra pro výzkum drogové politiky think-tanku RAND Corp.

Byl vedoucím studie PAD, která na zakázku vlády ověřovala dopady novelizace drogové legislativy v České republice po roce 1998. V letech 1999 až 2001 zodpovídal v rámci projektu Phare za ustavení Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti v České republice.

V letech 2014–2017 byl členem sboru poradců předsedy vlády Bohuslava Sobotky, kde pokrýval protidrogovou problematiku. V letech 2014 až 2016 pracoval jako externí poradce a zvláštní zmocněnec ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka pro zavádění léčebného konopí do české lékařské praxe a pro otázky protidrogové politiky.

Reklama

Související témata:
Tomáš Zábranský

Doporučované