Hlavní obsah

Zemřela Mary Ellisová, jedna z posledních žijících pilotek ikonického letadla Spitfire

Foto: Profimedia.cz

Ellisová za svou kariéru pilotovala například ikonický letoun Spitfire.

Reklama

Mary Ellisová převážela vojenská letadla z továren na válečnou frontu. Do řad pomocné letecké přepravy vstoupila v roce 1941, společně s několika dalšími pilotkami tvořily skupinu přezdívanou Attagirls.

Článek

Ve věku 101 let zemřela Mary Ellisová, jedna z posledních žijících pilotek ikonického letadla Spitfire a průkopnice ženského létání. V roce 1941 vstoupila do řad britské Pomocné letecké přepravy (ATA) a Královskému letectvu (RAF) převážela letadla a bombardéry z továren na frontu. Za druhé světové války nalétala 1100 hodin v přibližně 18 různých druzích letadel, píše zpravodajský server The Independent.

„Další strašná ztráta. Mary Ellisová, průkopnice ženského letectví, veteránka Pomocné letecké přepravy, inspirace generacím,“ uvedl na Twitteru šéf RAF Stephen Hillier.

Ellisová byla jednou z pilotek, které za války pracovaly pro Pomocnou leteckou přepravu. Skupina si vysloužila přezdívku Attagirls. Letadlo Spitfire, které spolu s letounem Hurricane tvořilo základ britského stíhacího letectva při bitvě o Británii, vnímala Ellisová podle svých slov jako symbol svobody.

Pilotka, za svobodna Wilkinsová, pocházela z rodiny farmářů z hrabství Oxfordshire. Létat se naučila v blízkém aeroklubu. Na začátku války ženy nemohly létat s vojenskými letadly. To se změnilo v roce 1940 a Ellisová následně na základě reklamy v rádiu vstoupila do řad Pomocné letecké přepravy.

Po válce se Mary Ellisová vrátila k práci na farmě a v letech 1950 až 1970 řídila letiště Sandown na ostrově Wight. V roce 1961 si vzala Donalda Ellise, se kterým ji pojila láska k létání. Pár rozdělila Ellisova smrt v roce 2009.

Reklama

Doporučované