Hlavní obsah

Ženatí muži by mohli být kněžími, Vatikán chce výjimku pro Amazonii

Ženatí muži by mohli být kněžími, Vatikán chce výjimku pro Amazonii.

Reklama

Biskupové budou v říjnu řešit i otázku žen v církvi či znečišťování životního prostředí. Návrhy i po souhlasu biskupského koncilu musí schválit papež.

Článek

Vatikán zvažuje, že by dovolil určitému počtu ženatých mužů, aby se stali kněžími v Jižní Americe, v oblasti Amazonie. Chce tak podpořit nevelkou a izolovanou katolickou obec v tomto regionu.

V pondělí katolická církev oznámila, že otázku ženatých kněží prodiskutují na biskupském koncilu, který se bude konat mezi 6. a 27. říjnem. „Přestože zdůrazňujeme, že celibát je darem církvi, je třeba brát v potaz, že v tomto regionu je velká pravděpodobnost, že starší místní muži, respektováni a přijímáni komunitou, mají rodiny a jsou to lidé, kteří ujišťují a udržují křesťanský život,“ citovala televize CNN z oznámení.

Papež František už v předchozích rozhovorech naznačoval, že by byl otevřen tomu, aby se z některých ženatých mužů stali kněží. Zejména v izolovaných oblastech, jako je právě Amazonie nebo třeba ostrovy v Pacifickém oceánu.

Případná změna by se nicméně týkala již ženatých mužů, jak upozorňuje CNN – nešlo by o povolení ke sňatku pro stávající kněze.

Podzimní koncil nadnese ještě další výrazná témata týkající se Amazonie. Diskutovat se bude o roli žen v církvi, je možné, že by i ony mohly v regionu kázat. Zúčastní se ho zástupci zemí jako Brazílie, Peru, Ekvádor, Kolumbie nebo Surinam.

Mezi dalšími tématy říjnového koncilu bude i ochrana životního prostředí.

Pokud koncil jednotlivé návrhy schválí, dokumenty putují k papeži k finálnímu souhlasu.

Reklama

Doporučované