Hlavní obsah

Žiju si ve své bublině, říká švédská varhanistka Anna von Hausswolff, která představila nový projekt BADA

Zpěvačka a varhanistka Anna von Hausswolff v rozhovoru pro Televizi Seznam.Video: Daniel Sywala

 

Reklama

Strhující vokální projev, originální přístup ke hře na varhany a nedávné vystoupení na galavečeru k předávání Nobelových cen. To jsou jen některé z devíz mladé Švédky, která nadchla fanoušky jak klasické hudby, tak moderního metalu.

Článek

V posledních letech ji to táhlo k experimentálním podobám temné hudby stále více a bylo poměrně přirozené, že s částí svých doprovodných muzikantů založila projekt BADA, který se zaměřuje na žánr noise.

Určité prvky tohoto žánru byly poznat na některých z jejích posledních živých vystoupeních, ale jen málokdo se mohl reálně připravit na to, co přišlo v Praze. V unikátních prostorách Altenburg 1964 připravili čistě instrumentální show, která nebyla pro normálního smrtelníka snadným soustem, ale pro fanoušky žánru noise absolutním blahem. Při poslechu kapelních inspirací, které skupina zmínila v rozhovoru, vše dává lepší smysl.

Přestože je známá primárně pro metalovou komunitu, tak se jí dostalo pocty vystupovat na udělování Nobelových cen.

„Celá ta akce byla velmi absurdní. Připadala jsem si, jako bych vešla do nějaké podivné scény ze seriálu Hra o trůny. Všude okolo byli lidé z nejrůznějších společenských tříd, politických kruhů nebo životních postojů. Ale zkušenost to byla úžasná. Tedy až na to, že samotný švédský král se mnou nebyl plně spokojen. Nepodívala jsme se mu totiž do očí, když jsem procházela kolem. Já totiž nevěděla, kde seděl.“

Rozhovor je součástí pořadu Kultura Terezy Willoughby, který můžete v premiéře sledovat každý pátek od 20 hodin na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované