Hlavní obsah

Zima se blíží. Americké zdravotnictví čeká výzva v podobě pandemie

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Spojené státy se obávají blížící se zimy. Odborníci varují, že následky pandemie mohou být ještě vážnější než v první vlně. Prezident Trump ale nemoc nadále zlehčuje a mluví o brzkém návratu k normálu.

Článek

V dubnu na stanici Today ujišťoval ředitel Centra pro kontrolu a prevenci nemocí Robert Redfield Američany, že to nejhorší už je za nimi. Jenže v červenci se počet nových případů nákazy za den zdvojnásobil a počet obětí už byl nad sto tisíci. Predikce Redfielda tak rázem získaly temnější tón. „Půjde pravděpodobně o jedno z nejtěžších období, jaké jsme v americkém zdravotnictví zažili,“ řekl Redfield o blížícím se podzimu a zimě v rozhovoru pro Journal of the American Medical Association.

Naposledy na vážnost situace upozornil hlavní epidemiolog USA. „Jak se blížíme k podzimním a zimním měsícům, je důležité, abychom dostali průměrný počet denních případů nákazy mnohem níž, než je tomu právě teď,“ cituje The Atlantic Anthonyho Fauciho, ředitele amerického Národního ústavu pro alergie a infekční nemoci. Během posledních týdnů se denní bilance nových případů pohybuje okolo 40 000 nakažených. „Musíme v příštích několika týdnech snížit tuto hodnotu na 10 000 denně, nebo dokonce mnohem méně, pokud si chceme udržet kontrolu nad šířením nákazy,“ dodal Fauci.

Aby tohoto cíle americké úřady dosáhly, musely by podle Atlanticu přistoupit k přísným karanténním opatřením, což je ale za vlády Donalda Trumpa nepravděpodobné. Prezident totiž i v kampani za své znovuzvolení opakuje, že návrat do normálního stavu je blízko. Pandemii pak v minulosti často zlehčoval. Prezident také několikrát mluvil o léčivých účincích hydroxychlorochinu, u něhož důkazy o pozitivním účinku proti covid-19 stále chybějí. Podle listu The Washington Post pak Trump celkem 34krát veřejně řekl, že virus zmizí.

Americká hlava státu ale dělá vrásky na čele i výzkumníkům, kteří mají na starost vývoj vakcíny proti novému koronaviru. V polovině září Trump uvedl, že vakcína bude k dispozici během několika týdnů. Jenže američtí epidemiologové varují, že je potřeba se na zimu připravit tak, jako by žádná vakcína nebyla.

Ve Spojených státech jsou v současné době ve fázi klinických testů tři vakcíny, výsledky některého z testů by mohly být známy již v listopadu. Ani to ale neznamená, že vakcína bude široce dostupná.

Minulou středu Redfield na jednání Kongresu uvedl, že je nepravděpodobné, že by vakcína byla široce dostupná dříve než v létě příštího roku, ne-li později. Podle Fauciho v případě dobrých výsledků klinických testů může být na začátku roku 2021 k dispozici několik milionů dávek vakcíny, epidemiolog odhadoval 50 až 100 milionů. Odborníci ale očekávají, že každý bude potřebovat minimálně dvě dávky protikoronavirové vakcíny, očkování by tak bylo dostupné pouze pro přibližně 11 procent americké populace.

Proč je ale zima tak rizikové období pro pandemii? Stejně jako chřipce, tak i koronavirům svědčí chladné počasí. Podle vědců tomu tak je, protože za teplého letního počasí se mikroskopické částice, které „vystřelují“ z našich úst, nepohybují tak efektivně jako v suchém a studeném zimním vzduchu. Lidé také tráví mnohem více času uvnitř. „Jak se ochladí, lidé se začnou mnohem častěji pohybovat vevnitř a to bohužel zvýší riziko přenosu,“ cituje The Atlantic Toma Inglesbyho, ředitele Centra pro zdravotní bezpečnost Univerzity Johnse Hopkinse. Navíc nebude možné například tak často větrat, což doporučovali epidemiologové jako prevenci na jaře a během letních měsíců.

Během zimních měsíců je také často oslabena naše obranyschopnost. Když se lidé stanou sedavějšími, náš imunitní systém se stává méně ostražitým, píše The Atlantic. Zapomínat by se pak podle odborníků nemělo ani na duševní zdraví, v zimních měsících totiž stoupá počet lidí trpících depresí, kterou může při neléčení způsobit Sezonní afektivní porucha. V letošním roce mohou být počty lidí s duševními problémy podle odborníků vysoké, vliv na to budou mít protikoronavirová opatření, obavy o zdraví a ekonomické zabezpečení.

Epidemiologové varují především před vánočními svátky. Právě setkání širokých rodin, které mnohdy pochází z různých koutů Spojených států nebo zahraničí, by mohla vést k dalšímu strmému nárůstu počtu nakažených. Podobně tomu bylo v létě v některých státech po oslavách 4. července.

Jak tedy může Amerika zvládnout toto kritické období? Podle The Atlantic bude zásadní dostat ochranné pomůcky mezi co největší počet lidí, z nichž by se každý měl chovat, jako by byl potenciálně infekční. Podniky nebo školy by pak měly počítat s možností dalšího uzavření a být na něj připraveny. Pandemie je podle magazínu šancí změnit pracovní prostředí, udělat ho bezpečnějším a pohodlnějším, například zajistit kvalitní odvětrávání společných prostor.

Problémem je podle magazínu především přístup prezidenta Trumpa, který vyměňuje dlouhodobou bezpečnost za krátkodobou útěchu. Za jeho vlády byly výrazně oslabeny a zpolitizovány agentury jako Úřad pro kontrolu potravin a léčiv nebo Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí, které se teď potýkají s výrazným poklesem důvěry. Testy a vakcíny budou k ničemu, pokud jim veřejnost nedůvěřuje, upozorňuje The Atlantic.

Reklama

Související témata:

Doporučované