Hlavní obsah

Zisk majitelky České spořitelny vyrostl na nový rekord

Zisk majitelky České spořitelny vyrostl na nový rekord.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Reklama

Rakouská bankovní skupina Erste Group, která vlastní Českou spořitelnu, loni zvýšila čistý zisk o 36 procent na rekordních 1,79 miliardy eur (45,9 miliardy korun).

Článek

Vyplývá to z předběžných výsledků, které dnes firma zveřejnila. Vedení banky rovněž potvrdilo, že na valné hromadě akcionářů navrhne zvýšit dividendu na 1,4 eura na akcii z 1,2 eura na akcii v předchozím roce.

„Celoroční čistý zisk, který se zvýšil o více než třetinu na téměř 1,8 miliardy eur, je nejen nejlepším v naší historii. Je rovněž narozeninovým dárkem pro naše zakladatele, kteří před dvěma sty lety vytvořili podnikatelský model, jenž výrazně proměnil regiony, ve kterých jsme dnes opět aktivní,“ uvedl šéf společnosti Andreas Treichl.

Loňské zisky dalších tuzemských bank

ČSOB – 15,8 mld.

Komerční banka – 14,8 mld.

Moneta – 4,2 mld.

Raiffeisenbank – 3,36 miliardy Kč

pozn.: zisk bank za rok 2018 po zdanění

Provozní zisk loni vzrostl na 6,9 miliardy eur z 6,7 miliardy eur v předchozím roce. Banka s růstem provozního zisku počítá i v letošním roce. Uvedla také, že očekává solidní makroekonomický vývoj na svých hlavních trzích, včetně České republiky a Slovenska.

Česká spořitelna dnes oznámila, že loni zvýšila zisk asi o pět procent na 15,4 miliardy Kč. Provozní zisk se zvýšil o devět procent na 20,8 miliardy Kč. Výsledek ovlivnily hlavně výrazně rostoucí úrokové výnosy a stabilní náklady.

Česká spořitelna je poslední z velkých tuzemských bank, která zveřejnila své loňské výsledky. Její zisk je prakticky totožný s konkurenční ČSOB a zhruba o miliardu vyšší než u Komerční banky.

Reklama

Související témata:

Doporučované