Hlavní obsah

Život šelmy, která přitahuje a zároveň budí obavy. Vlčí smečka na Šumavě se rozrostla o pět mláďat

„Vlk je šelmou, která na jednu stranu lidi velmi přitahuje, na stranu druhou se jí ale obávají. Obavy přitom panují hlavně z toho, že lidé o vlcích vědí málo a to chceme změnit,“ vysvětluje Jan Dvořák, mluvčí Správy Národního parku Šumava.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pět mláďat přibylo letos do smečky ve vlčím výběhu nedaleko šumavského Srní. Ten se veřejnosti otevřel v roce 2015, základem smečky byli tehdy samec přivezený ze zoologické zahrady z Plzně narozený v roce 2013 a o tři roky starší samice z německého Lohbergu.

Článek

„Zájem veřejnosti je velký. Je to opravdu unikát vidět vlky de facto v přirozeném prostředí. U volně žijící populace se to poštěstí jen malému procentu návštěvníků. I když i takové případy jsou,” konstatuje Jan Mokrý, vedoucí oddělení zoologie Správy Národního parku Šumava.

Představit život tohoto zvířete měl i Den s vlkem obecným, který se konal v Návštěvnickém centru Srní. „Vlk je šelmou, která na jednu stranu lidi velmi přitahuje, na stranu druhou se jí ale obávají. Obavy přitom panují hlavně z toho, že lidé o vlcích vědí málo a to chceme změnit,“ vysvětluje Jan Dvořák, mluvčí Správy Národního parku Šumava.

Ve vlčím výběhu nyní žije 14 zvířat, ve smečce je i pět mláďat narozených letos na začátku května. „Vlci si výběh značkují, probíhají ho. Probíhají tam různé sociální vazby, protože základem smečky je dominantní alfa pár složený ze samce a samice a z jejich potomků. Panuje tam určitá hierarchie,” vysvětluje Mokrý a dodává, že přes den vlci polehávají také na kamenech. A v případě horkého počasí jsou schovaní ve skalách.

Hlavním rozdílem oproti životu ve volné přírodě je to, že vlci si nemusí sami obstarávat potravu. Jsou krmeni, a to zpravidla zvěřinou. „Kromě toho je výběh oplocen. Tím pádem jsou zvířata omezena v pohybu, pohybují se pouze v rámci výběhu,” konstatuje Jan Mokrý.

Život ve výběhu se liší ještě v jednom směru. Dospělí vlci nemohou svou smečku opustit a založit si vlastní rodinu.

Vlci se dožívají ve volné přírodě 9 až 12 let, v zajetí, kde mají komfortnější podmínky, až 20 let.

„Návštěvnické centrum Srní přitom doslova vybízí k tomu, abychom zde pravidelně seznamovali s vlkem širokou veřejnost nejen tím, že se návštěvníci pouze podívají na vlky do výběhu, ale také tím, že jim poskytneme veškeré informace o této šelmě různými formami, včetně té hravé pro děti,“ říká vedoucí Středisek environmentální výchovy a informačních center Národního parku Šumava Martina Kučerová.

Dodává pak, že další tematický den bude věnován rysu ostrovidu a jelenu evropskému. Konat se bude 22. srpna v Návštěvnickém centru Kvilda.

Reklama

Související témata:

Doporučované