Hlavní obsah

Život v Česku se změní. Pas bude hotov za den, ale také desetkrát podraží

Změny se dotknou především vydávání nových dokladů.Video: Prokop Vodrážka, Seznam Zprávy

 

Reklama

Podívejte se na podrobný přehled, co všechno je od 1. července jinak.

Článek

První červenec je dnem, od něhož se datuje řada změn vyhlášek a zákonů, které v řadě ohledů mění všední agendu, například řízení na úřadech. Právě letos se změny budou týkat především vydávání nových dokladů, ale jde také o vybírání hotovosti v obchodech.

Postupně si řadu změn můžete projít v následujícím přehledném textu.

Řidičské průkazy v každé obci

Příjemná změna čeká od začátku července na řidiče. Začne totiž fungovat nový systém výdeje řidičských průkazů, a nově tak bude možné žádat o jejich vydání či výměnu na jakémkoliv obecním úřadě obce s rozšířenou působností.

Stejně jako v případě změn v registru vozidel, kde stejný systém platí od loňského června, nebudou muset řidiči nutně vyřizovat řidičáky na úřadu v místě svého trvalého bydliště.

Další novinkou je pak odstranění povinnosti předkládat papírovou fotografii. Úředníci je budou nově pořizovat digitálně přímo na úřadě.

Se zavedením nového systému se ale žádosti prodraží. Dosud stál nový průkaz 50 korun, nově budou muset zaplatit 200 korun. Výměna propadlého bude nadále zdarma.

E-občanky a Portál občana

Od začátku července se změní také občanské průkazy. Na úřadě si nově budete moci vyzvednout jen elektronickou občanku neboli e-občanku.

Mezi 37 funkcemi, které má od startu elektronická občanka nabízet, je například výpis z rejstříku trestů, výpis bodového hodnocení řidiče, potvrzení bezdlužnosti nebo informace o stavu a průběhu žádosti o dávku nemocenského pojištění. Nově je možné si novou e-občanku vyzvednout i do 24 hodin, ale bude to stát 1000 korun a místo vyzvednutí bude pouze v Praze.

Společně s e-občankou se pak má zprovoznit také nový Portál občana. Znamená to, že lidé si mohou místo osobní návštěvy úřadu pořídit čtečku a sami si pořídit některé všední věci jako je výpis z rejstříků trestů nebo z bodového systému.

Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Cestovní pas za 24 hodin a za desetinásobek

Ve lhůtě 24 hodin si můžete od 1. července nově moci vyzvednout i cestovní pas. Stejně jako u občanky si však žadatelé budou muset zajet do Prahy, a to přímo na Ministerstvu vnitra v Praze. Za expresní pas si lidé také připlatí, stát by měl 6 tisíc korun, tedy desetinásobek běžné ceny pasu, který vám vyhotoví za 30 dní.

Vydání cestovního pasu do 5 pracovních dnů pak nově stojí 3 000 Kč. Děti pak zaplatí vždy třetinu dané částky.

Na co si dát při cestování pozor? Ministerstvo zahraničních věcí vydalo doporučení.Video: Prokop Vodrážka, Seznam Zprávy

Právní pomoc zdarma pro chudé i cizince

Od července se výrazně rozšíří právo na bezplatnou právní pomoc pro lidi, kteří nemají dostatek finančních prostředků na placeného advokáta. Dosud měli lidé nárok v některých případech v trestním nebo občanskoprávním řízení. V jiných případech byla bezplatná právní pomoc čistě na dobrovolnosti advokátů.

Na novou formu pomoci, kterou zavádí novela zákona o advokacii, dosáhnou lidé, kteří nemají jiného advokáta a jejichž příjmy nepřesahují trojnásobek životního minima. Právní pomoc budou moci využít v rozsahu dvou hodin denně. Na právní poradenství zdarma pak nově dosáhnou také cizinci, kteří jsou v Česku zadržováni v detenčních zařízeních.

Místopředseda Advokátní komory Robert Němec komentuje nové možnosti advokátních služeb pro lidi s nízkými příjmy.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

Na pokladně obchodu si vyberete až 3 tisíce

Nově se od prvního července změnila také pravidla pro využívání služby cash back, která umožňuje na pokladnách vybraných obchodů výběr hotovosti. Nově je možné si vybrat až 3 tisíce korun, a to při jakémkoliv nákupu, třeba jen za korunu. Do nynějška obchody umožňovaly výběr do 1500 korun, a to jen při minimální útratě 300 korun.

Celkem službu v Česku umožňuje bezmála 10 tisíc míst.

Podraží parkování na letišti

Měnit se bude od začátku léta také provoz parkovišť na pražském Letišti Václava Havla. Mírně se upraví ceny krátkodobého stání přímo na letišti. Hodina parkování nyní přijde na 50 korun, takže oproti minulým časům podraží o desetikorunu.

Citelnější bude změna u expresních parkovišť, která jsou přímo u jednotlivých terminálů a jsou určena pro rychlý nástup a výstup pasažérů. Parkování je zde nyní prvních patnáct minut bezplatné s tím, že zdarma tu může řidič stát jednou za hodinu. Od července však bude bezplatný vjezd jenom jednou denně.

Kdo bude chtít využít expresní parkoviště častěji, bude muset platit. Se zvýhodněnou kartou vyjde vjezd na expresní parkoviště na padesát korun. Opatření tak dopadne především na taxikáře a přepravce.

Zhorší se hlavně podmínky pro profesionální řidiče. Naložení a vyložení lidí na letišti bude nově v praxi stát 50 korun.Video: Petr Švihel , Seznam Zprávy

Nové národní kulturní památky

Nově se od července také nařízením vlády zařadí mezi národní kulturní památky 19 nových míst. Na seznamu se objeví třeba poutní areál Svatého Jana pod Skalou, Svatý Kopeček u Olomouce nebo Homole u Potštejna. Ministerstvo kultury, které o zařazení rozhoduje, vybralo nově výhradně sakrální objekty.

Místa přidaná na seznam:

  • Poutní areál s kostelem Panny Marie Vítězné na Bílé Hoře v Praze
  • Poutní areál Svatý Jan pod Skalou s kostelem Narození sv. Jana Křtitele se skalním kostelem a jeskyní sv. Ivana
  • Poutní areál s kostelem Navštívení Panny Marie s farou a zvonicí v Horní Polici
  • Poutní areál s kostelem Navštívení Panny Marie v Hejnicích
  • Poutní areál s kostelem Panny Marie Bolestné v Bohosudově
  • Poutní areál Chlum Svaté Maří s kostelem Nanebevzetí Panny Marie a sv. Máří Magdalény
  • Poutní areál Mariánská Týnice s kostelem Zvěstování Panny Marie
  • Poutní areál v Klokotech s kostelem Nanebevzetí Panny Marie
  • Poutní areál s kostelem svatého Ducha a loretánskou kaplí v Římově
  • Svatý kopeček u Mikulova s poutní kaplí sv. Šebestiána
  • Poutní areál Svatý Hostýn s křížovou cestou a kostelem Nanebevzetí Panny Marie
  • Křížová cesta a kostel Panny Marie Sněžné v Rudě
  • Poutní areál s kostelem Navštívení Panny Marie ve Frýdku
  • Poutní areál s kostelem Panny Marie Sedmibolestné a Povýšení svatého Kříže na Cvilíně
  • Poutní areál Svatý Kopeček u Olomouce s kostelem Navštívení Panny Marie
  • Poutní areál Hora Matky Boží u Králík (Dolní Hedeč) s kostelem Nanebevzetí Panny Marie
  • Poutní areál s kostelem Panny Marie Pomocné a jezuitskou rezidencí na Chlumku u Luže
  • Poutní areál s kostelem Povýšení svatého Kříže na hoře Kalvárie v Jaroměřicích
  • Poutní areál Lhoty u Potštejna (Homole) s kostelem Panny Marie Bolestné

Lepší ochrana proti krachu cestovních kanceláří

V platnost vstoupila také novela o podnikání v cestovním ruchu. Cestovní kanceláře budou muset odvádět do nově zavedeného garančního fondu část svých tržeb. Garanční fond by pak měl fungovat jako „dozajišťovací mechanismus” pro krytí klientů v případě krachu cestovní kanceláře.

Jaký je rozdíl mezi cestovní kanceláří a agenturou? A na co si dát při plánování dovolené pozor?Video: Kamila Bejlková, Seznam Zprávy

Pohraniční policie v Bavorsku

Na nové namátkové kontroly se musí připravit lidé na západní hranici České republiky. Se začátkem prázdnin bude v největší německé spolkové zemi Bavorsku zřízena pohraniční policie. I když název útvaru naznačuje, že se bude hlavně chránit hranici, je to jinak. Ochrana hranice totiž spadá primárně do kompetence spolkové policie, a bavorská pohraniční policie se proto soustředí na přeshraniční kriminalitu - zejména na obchod s drogami. To se z velké části týká oblasti u hranic s Českou republikou, odkud do Německa směřuje velké množství metamfetaminu.

Otevřou se první centra duševního zdraví

Začátkem července začne fungovat prvních pět center duševního zdraví. Budou sídlit v Přerově, Havlíčkově Brodě, Brně a dvě v Praze. Centra jsou základem reformy psychiatrické péče, která se snaží přesunout léčbu a terapii z nemocničních zařízení a léčeben blíž k přirozenému prostředí pacientů. Týmů složených z psychiatrů, klinických psychologů, sester a sociálních pracovníků by mělo být do tří let 30.

Dopravní změny na dovolené

Pozor by si měli při cestě na dovolenou dát čeští řidiči především ve Francii a Rakousku. Od 1. července se totiž ve Francii snižuje rychlost mimo obec na 80 km/h. Rakousko se pak od začátku května přidalo k většině evropských zemí, ve kterých platí zákaz kouření v osobních vozech, pokud je v něm osoba mladší 18 let. Za porušení zákazu hrozí pokuta ve výši 100 eur (2500 korun).

Rozšíří se zóny placeného stání v Praze

Parkovací zóny se od července rozšíří i na Prahu 4, nejlidnatější městskou část. Nově tak tzv. modré zóny budou zahrnovat Nusle, Podolí, okolí Vyšehradu, ale také sídliště na Pankráci a v Krči. Zavedení zón od počátku provázely problémy, protože městské části nefungoval systém na vydávání parkovacích karet a kvůli tomu se na poslední chvíli tvořily před úřady fronty.

Reklama

Související témata:

Doporučované