Hlavní obsah

Životní sezona Tomáše Hertla. Během týdne nasázel dva hattricky, zíral na něj i Ovečkin

Tomáš Hertl byl v létě hostem Seznamu těsně před podpisem lukrativní smlouvy: Už tehdy mluvil o tom, že je připravený plnit roli lídra San Jose Sharks. Podívejte se na celý rozhovor s ním.Video: Adam Sušovský, Profimedia.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

Tomáš Hertl prožívá svou nejlepší sezonu v NHL. Blíží se k průměru bodu na zápas a už v tom příštím může překonat své dosavadní kariérní maximum. Ohromnou formu potvrdil v noci na středu. Podruhé za sedm dní nasázel hattrick a navrch přidal asistenci. Jeho San Jose vyhrálo ve Washingtonu 7:6.

Článek

Hokejová NHL má za sebou patrně nejbláznivější zápas letošního ročníku. Kdekoho možná napadlo, jestli už náhodou nezačalo exhibiční Utkání hvězd. Zápas plný zvratů, drama až do konce a navrch individuální souboj dvou hrdinů svých týmů. Z pohledu českého fanouška o to sladší, že jeho hlavní roli sehrál Tomáš Hertl.

Pětadvacetiletý útočník sváděl drsný souboj s nejlepším střelcem sezony Alexandrem Ovečkinem, oba nasázeli hattrick a navrch přidali asistenci. Hrdinou zápasu byl ale český hokejista. To on zařídil vzrušující srovnání, aby nakonec drama sám rozhodl v prodloužení. Jen krátce poté, co Ovečkina přimáčkl na mantinel. 7:6 (!) pro San Jose.

Podívejte se na všechny tři trefy Tomáše Hertla v nočním utkání:

„Mám radost za celý tým, protože každý nechal na ledě všechno. Těší mě, že jsem dal vítězný gól, ale ze všeho nejdůležitější je, že jsme před volným týdnem (kvůli Utkání hvězd) získali dva cenné body. Poletí se nám domů lépe,“ řekl Hertl po utkání.

Kdo tohle neviděl, neuvěří.

Ještě ve 45. minutě se zdálo, že Ovečkin potvrdí svou dominanci v letošní sezoně a sám ovládne scénu tohoto večera. Když po přihrávce Jakuba Vrány svým třetím gólem zvyšoval už na 6:4, zasypaly led čepice a zdálo se, že je hotovo.

Jenže to byl velký omyl.

Deset minut před koncem převzal otěže zápasu Tomáš Hertl. Nejprve z přesilové hry druhou brankou v utkání snížil a pouhou vteřinu před koncem přihrávkou zařídil při power play svého týmu vyrovnání pro Evandera Kanea. A prodloužení? To bylo vyvrcholení celého příběhu. Uběhly jen dvě minuty, než Hertl za svou brankou srazil Ovečkina u mantinelu, obral ho o puk a bleskový brejk sám zakončil. Završil tím druhý hattrick v posledních sedmi dnech a teprve svůj třetí v kariéře.

„Byla to moje chyba, takové situace musím řešit lépe,“ řekl Ovečkin, který se posunul na 14. místo v historické tabulce střelců s 643 zásahy. Navrch svým 23. hattrickem kariéry poskočil na desáté místo téhle statistiky v rámci historie celé NHL. Ale upřímně? Mluvilo se hlavně o Hertlovi.

Pětadvacetiletý útočník San Jose po letním podpisu velké smlouvy (5,6 milionu dolarů za sezonu) potvrzuje, co vedení klubu slíbil. Že je připravený na to plnit roli lídra a klíčového hráče týmu prahnoucího po Stanley Cupu. Ostatně o tom Tomáš Hertl mluvil už před sezonou, když byl hostem studia Seznamu. Rozhovor s ním o nové roli hráče Sharks si můžete připomenout nahoře ve videu.

Nejvíce hattricků v dresu San Jose

Jonathan Cheechoo – 9

Patrick Marleau – 5

Joe Pavelski – 4

Tomáš Hertl – 3

Rob Gaudreau – 3

Owen Nolan – 3

Logan Couture – 3

Dnes v noci se stal Tomáš Hertl prvním hráčem v historii klubu San Jose, který hattrick završil vítězným gólem v prodloužení. I to svědčí o tom, jak jedinečný jeho výkon byl. Unikátní večer navíc prožil podruhé v jednom týdnu (před sedmi dny nasázel Hertl hattrick i Pittsburghu), což se předtím povedlo jen dvěma jiným Čechům.

Václav Nedomanský v sezoně 1978/1979 zvládl v rozmezí tří dnů nastřílet hattricky Coloradu a St. Louis, v roce 1991 to ještě rychleji než Hertl zvládl Petr Klíma. Jeho tři branky v síti Vancouveru a Bostonu dělilo od sebe pět dnů.

Ale co je hlavní: Tomáš Hertl se v nové roli lídra týmu rozjel k životní sezoně. Po 47 odehraných zápasech má na kontě 45 kanadských bodů a zbývá mu jeden jediný k vyrovnání svého kariérního maxima. To už dnes vyrovnal v roli střelce svou 22. brankou v sezoně. Pokud nepřijde zranění nebo nebývalý pokles formy, posune Hertl svá maxima velice výrazně. Do konce základní části mu totiž zbývá odehrát ještě 30 utkání.

„Nemám důvod být nespokojený. Daří se mi, trenér mi věří a dostávám hodně prostoru. Dali mě na centra a myslím, že odvádím docela dobrou práci,“ komentoval své výkony nedávno český útočník, jenž se po vleklých zdravotních trablech vrací do pohody ze své úvodní sezony v nejlepší lize světa.

Jeho San Jose se navíc po ospalejším startu do sezony už vyšplhalo na druhé místo Západní konference a bude patřit i mezi velké favority na zisk Stanley Cupu.

Reklama

Doporučované