Hlavní obsah

Zkoušky ve vězení: The Tap Tap nacvičují na společný koncert s vězeňkyněmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Zkouška kapely The Tap Tap s vězeňkyněmi ve Světlé nad Sázavou.Video: Barbora Kalátová

 

Hudební kapela Jedličkova ústavu The Tap Tap nacvičuje se čtyřmi vězeňkyněmi ze Světlé nad Sázavou společné vystoupení. Koncertem chtějí poukázat hlavně na společný problém lidí po výkonu trestu a handicapovaných.

Článek

Hudební kapela Jedličkova ústavu The Tap Tap v čele se Šimonem Ornestem připravuje společný projekt se čtyřmi vězeňkyněmi ze Světlé nad Sázavou. Chtějí poukázat především na společný problém lidí po výkonu trestu a handicapovaných, který spočívá v problematickém začleňování do společnosti. Koncertu bude 28. června přihlížet na 500 žen ve výkonu trestu přímo na hřišti ve věznici, veřejnosti ho nabídne živě Česká televize a Seznam.cz.

„Je v zájmu nás všech, aby lidé po výkonu trestu odcházeli z nápravných zařízení v o něco lepším stavu, než v jakém do nich přišli. Je to hodně podobné tomu, aby se lidé s handicapem ve společnosti uplatnili, získali dobré vzdělání a aby tito lidé neviseli společnosti na krku a byli co nejsamostatnější,” vysvětluje hlavní myšlenku, se kterou obě skupiny chtějí zasáhnout veřejnost, Šimon Ornest.

Všechny středy v červnu bude kapela jezdit do ženské věznice ve Světlé nad Sázavou na zkoušky, několikrát také vězeňkyně zamíří do hudebny v Praze. Na samotném koncertě přímo ve věznici zazní zhruba 8 skladeb, které by vězeňkyně měly doplnit vokály. Na nejznámější hit Ředitel autobusu se pak připojí Xindl X. „Nakonec se rozhodl, že tu s námi vystoupí, i když jeho první reakce byla podobná tomu, jak většina lidí věznice vnímá - nechci nic dělat, protože oni jsou tu za trest,” doplnil Ornest s tím, že se ale po chvilce na hlavním důvodu a motivaci projektu dohodli.

Samotné vězeňkyně se na spolupráci s kapelou a především výjezdy do pražské hudebny těší. Na středeční zkoušce nacvičovaly hned několik písní. „Těšíme se moc, protože tady se to jen tak nenaskytne. Jsme rády, že nám tohle věznice poskytla a vážíme si toho,” odpověděly v rozhovoru pro Seznam Zprávy dvě ženy ve výkonu trestu.

Související témata:

Doporučované