Hlavní obsah

Zlínská zoo loni jako jediná ve světě odchovala mládě želvy mohutné

Foto: ZOO Zlín

Želva mohutná se nerada fotí, ale želva pralesní ji zdařile zastoupí.

Reklama

16. 2. 8:01

Mluvčí zlínské zoo informovala o úspěchu místní zoologické zahrady, kde se loni v lednu po třech letech chovu vylíhlo mládě želvy mohutné.

Článek

„Jde o poddruh phayrei, zlínská zoo je jednou z 23 zoo na světě, která chová tento podruh největší suchozemské želvy Asie. Mládě zdárně prospívá,“ uvedla mluvčí Romana Bujáčková.

Pár želv mohutných poddruhu phayrei se ve zlínské zahradě objevil poprvé v roce 2017. Želvy jsou v expozici u Zátoky rejnoků, k dispozici mají vytápěnou vnitřní ubikaci i venkovní výběh. První snůška 30 vajec se objevila na konci roku 2017, bohužel ani jedno vejce nebylo oplozeno. Stejně tomu bylo i v následujícím roce, teprve v listopadu 2019 se situace změnila. „Při kontrole jsme zjistili, že konečně máme v inkubátoru jedno oplozené vejce. Vejce podobná menšímu kulatému míčku totiž vždy z expozice odebíráme a umístíme je do líhně. Jsou zde optimální podmínky pro líhnutí, navíc zamezíme případnému nechtěnému poškození vajec samicí,“ uvedl zoolog Václav Štraub.

Mládě želvy se vylíhlo loni 20. ledna, vážilo 45 gramů. Po vylíhnutí jej chovatelé umístili do terária s teplotou kolem 30 stupňů Celsia a vysokou vlhkostí vzduchu. „Mládě, u kterého ještě neznáme pohlaví, je vitální a velmi dobře prospívá. Nyní již váží 650 gramů, do expozice jej však dát nemůžeme. Želvy mohutné jsou opravdu mohutné, naše samice má 30 kilogramů,“ uvedl Štraub.

Domovinou želv mohutných jsou deštné pralesy jihovýchodní Asie. Poddruh chovaný ve zlínské zoo se vyskytuje od Thajska po severovýchodní část Indie. Jde o druhou největší suchozemskou želvu na světě, váha dospělých jedinců se pohybuje od 20 do 30 kilogramů. Ve volné přírodě patří mezi velmi ohrožený druh. Jako jediná klade až 50 vajec nad zemí v hnízdě.

Sdílejte článek

Reklama

Související témata:

Doporučované