Hlavní obsah

Zmatky a nervozita v Iowě. Na výsledky hlasování demokratů se stále čeká

Foto: Profimedia.cz

Začátek demokratických primárek v Iowě doprovází zmatky.

Reklama

První štaci amerických demokratických primárek doprovází zmatky. Ve státě Iowa se během pondělní noci měl vyhlásit vítěz tamního hlasování, na výsledky se však kvůli technickým problémům stále čeká.

Článek

Technické problémy nastaly kvůli mobilní aplikaci, která pomáhá sčítat hlasy a odesílat je na centrálu. „Není to ale útok hackerů,“ prohlásila podle amerického deníku The New York Times mluvčí Demokratické strany v Iowě. Kvůli potížím tak musí jednotlivé výsledky ze shromáždění hlásit telefonicky, kvůli přetížení linek se tak čekání na výsledky protáhne přibližně o den.

Mobilní aplikace měla sloužit přímo pro demokratické primárky 2020. Její zátěžová zkouška v Iowě příliš nevyšla. „Máme záložní plány,“ ubezpečila mluvčí. V táborech jednotlivých demokratických kandidátů ale zavládla nervozita a zmatek.

V Iowě se konalo první volební shromáždění („caucus“) v rámci dlouhého procesu demokratických primárek. Podle průzkumů je favoritem Bernie Sanders, za ním Joe Biden. Do pětice nejúspěšnějších by se ještě měli dostat Elizabeth Warrenová, Pete Buttigieg a Amy Klobucharová.

„Mám z toho velmi dobrý pocit,“ řekl davu příznivců Bernie Sanders: „myslím, že jsme si v Iowě vedli velmi dobře,“ dodal favorizovaný kandidát. Podobně optimistická byla i Elizabeth Warrenová: „Dnes tu před vámi stojím, protože věřím, že velké sny se mohou plnit,“ chlácholila publikum čekající na výsledky, připustila však, že výsledky budou nejspíš velmi těsné.

Bez toho, aby měli kandidáti přesné výsledky z Iowy, se někteří již přesouvají do státu New Hampshire, kde se koná „další kolo“. Podle posledních informací dorazil do Manchesteru první z nich, Joe Biden. Ten prohlásil, že je přesvědčen o tom, že pro něj výsledky z Iowy vyhlížejí pozitivně.

Ke zmatkům v Iowě se vyjádřil i tým současného amerického prezidenta Donalda Trumpa. Během demokratických primárek se rozhoduje o tom, kdo mu bude na podzim čelit v prezidentských volbách. Trumpův poradce Brad Parscale podle americké televizní stanice CNN komentoval: „A tito lidé nám chtějí přetvářet celý zdravotnický systém?“

Kritika ale zněla i z demokratických úst. Jeff Weaver, poradce Bernieho Sanderse, zmínil, že zmatky mohou být i kvůli tomu, že se nevyhlašuje pouze jedno jméno a počet hlasů, ale rovnou tři různá čísla, která reflektují celý proces volby, ne jen výsledek. „Šeptá se tu, že strana kritizuje odkládání výsledků a viní právě nutnost vyhlásit všechna průběžná čísla,“ řekl podle CNN Weaver.

Další hlasy z nitra Demokratické strany zpochybňovaly transparentnost celého systému. Troy Price, předseda iowských demokratů, kritice musel čelit a proces obhajoval. „Chceme všechny ujistit, že výsledky budou přesné,“ ujišťoval podle CNN účastníky hostitel z Iowy.

Reklama

Doporučované