Hlavní obsah

Značka Levi Strauss & Co. nabídne své akcie. Cení firmu na pět miliard dolarů

Americká firma Levi Strauss & Co. bude znovu veřejně obchodována. Její hodnota by mohla sahat i do výše 5 miliard dolarů.Video: Karolína Štuková

 

Reklama

Americký výrobce džínového oblečení Levi Strauss & Co. plánuje primární nabídku akcií. Napsal to server CNBC s odvoláním na informované zdroje. Nabídka by firmu, která působí na trhu 145 let a připisuje se jí výroba prvních džín, mohla ohodnotit až na pět miliard dolarů, což je v přepočtu přibližně 115 miliard korun.

Článek

Společnost by ráda z primární nabídky získala 600 až 800 milionů dolarů. Primární nabídka by se mohla uskutečnit v prvním čtvrtletí příštího roku.

Firma byla již v minulosti veřejně obchodována. Na burzu vstoupila v roce 1971 a z prodeje tehdy získala 50 milionů dolarů, což z ní v té době učinilo jednu z největších primárních nabídek. Rodina si však nechala ve firmě velký podíl. Zisk společnosti ale začal klesat a spolu s tím i cena akcií. Potomci Leviho Strausse se proto rozhodli v roce 1984 učinit firmu opět soukromou.

Oděvní firma Levi Strauss jde do boje proti zbraním v USA

V současnosti je firma v rodinném vlastnictví. S akciemi dceřiné společnosti v Japonsku Levi Strauss K.K. se obchoduje na tokijské burze a veřejně se obchoduje také s dluhopisy firmy. Ta proto pravidelně zveřejňuje výsledky hospodaření.

V posledních letech zisk firmy klesal. Ve třetím čtvrtletí však zisk firmy stoupl o 45 procent na 130 milionů USD a příjmy o deset procent na 1,4 miliardy USD. Loni příjmy firmy činily téměř pět miliard USD. Firma vlastní značky Levi's, Dockers a Denizen. Provozuje zhruba 2900 obchodů, její zboží se však prodává ve více než 50 000 obchodech ve 110 zemích.

Kořeny firmy sahají do roku 1853, kdy bavorský imigrant Levi Strauss v době zlaté horečky otevřel v Kalifornii velkoobchod s textilním zbožím. O dvě desetiletí později se spojil s jedním ze svých pravidelných zákazníků a společně nechali si patentovat vynález – pracovní kalhoty, jejichž kapsy zpevnili kovovými nýty. Tento den je považován za den zrození džín.

Reklama

Doporučované