Hlavní obsah

Známe konkrétní místa, u nichž se řeší, že ponesou jméno Karla Gotta

Foto: ČTK/Říhová Michaela

Prodejna Supraphonu v Praze udělala ve své výloze pietní místo.

Reklama

Vedení Prahy začalo řešit, co by bylo možné pojmenovat po zemřelém zpěvákovi Karlu Gottovi.

Článek

Již v pondělí to bude jedním z témat zástupců koalice. Ale mezi pražskými politiky se už začalo na toto téma debatovat. Mezi prvními návrhy se objevuje třeba most Karla Gotta nebo zpívající fontána s jeho písněmi.

Mluví o nich třeba náměstek pražského primátora Petr Hlubuček. Pojmenování mostu podle svých slov řeší s místostarostou Prahy 1 Petrem Hejmou.

„Konzultujeme možné pojmenování mostu vedoucího z Masarykova nábřeží na Slovanský ostrov mostem Karla Gotta. Důstojné místo v centru města propojující Národní divadlo s Palácem Žofín, kde mnohokrát Karel Gott vystupoval,“ uvedl Hlubuček.

S Pražskou vodohospodářskou společností a Pražskými vodovody a kanalizacemi pak tento náměstek primátora řeší ještě jednu variantu. „Možnou zpívající vodní fontánu s písněmi Karla Gotta,“ dodal Hlubuček.

Pražský primátor Zdeněk Hřib pak Seznamu napsal, že řekne místopisné komisi, aby vybrala vhodné místo, které by bylo možné pojmenovat po Gottovi. „Musí to zapadnout do kontextu. Pak to bude nutné probrat s rodinou,“ uvedl Hřib.

Místopisná komise se schází přibližně jednou do měsíce. Příští schůze je předběžně naplánovaná na 23. října. Radnice chce mít jasno do konce října.

„Máme obrovský seznam jmen, která čekají na to, až se v Praze postaví, zřídí, popřípadě budou měnit ulice, abychom je pojmenovali. Nicméně Karel Gott samozřejmě dostane nějaké přednostní právo, aby se po něm pojmenovalo některé veřejné prostranství,“ řekl Seznamu Václav Ledvinka, člen místopisní komise.

„Karlem Gottem jsme se zabývali na poslední komisi k udílení čestných občanství. Navrhli jsme mu udělit čestné občanství, které se bohužel neuděluje in memoriam. O to větší je zájem a tlak na to, abychom našli důstojné veřejné prostranství, v tomto případě možná i za cenu přejmenování,“ dodal Ledvinka.

Anketa

Souhlasíte, aby se po Karlu Gottovi pojmenovalo nějaké místo?
Ano
67,4 %
Ne
17,9 %
Je mi to jedno
14,7 %
Celkem hlasovalo 15351 čtenářů.

Praha 5 chce mít Gottovu ulici

Předsedkyně místopisné komise Eva Novaková Seznamu potvrdila, že se záměrem zabývají.

„V tento okamžik diskutujeme o otázce nejvhodnějšího místa. Za velmi důležité považujeme, aby se k tomu mohla vyjádřit rodina z hlediska charakteru toho místa, zda by to mohl být park, náměstí, ulice. Snažíme se, aby to bylo co nejvíce spojené s Prahou 5, nicméně konkrétní místo ještě nemáme,“ řekla Novaková.

Třeba přejmenování ulice nebo náměstí je podle Novakové problematické. Řada lidí by si kvůli tomu muselo měnit doklady, změnit by se rovněž musely údaje ve smlouvách nebo v obchodním rejstříku.

„Obecně nejdeme příliš rádi cestou přejmenování nějakého veřejného prostranství, protože to má dopady na řadu lidí. Ale je i možné, že se najde prostor, který zatím jako náměstí pojmenovaný není, přestože to tak možné je. Teď probíráme mapy, chceme prostudovat Prahu 5, chceme se i s Prahou 5 spojit,“ dodala Novaková.

Speciál k úmrtí Karla Gotta. Video: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Praha 5 už oznámila, že chce konkrétní místo navrhnout. Místostarosta Lukáš Herold označil Gotta za nejslavnějšího obyvatele této městské části. Zpěvák bydlel ve smíchovské vile v ulici Na Bertramce, kde také v úterý v noci po boji s akutní leukémií zemřel. Starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková uvedla, že radnice zváží pojmenování ulice po Gottovi.

„Oddanost a věrnost mnohonásobného Zlatého a Českého slavíka svému poslání vnímám jako velmi inspirující. Rada Městské části Praha 5 bude zvažovat vzdání pocty jeho celoživotnímu dílu pojmenováním ulice," uvedla Zajíčková ve středu večer v tiskové zprávě.

Truchlí také město Plzeň

Plzeň na radnici vyvěsila černou vlajku kvůli úmrtí populárního zpěváka, který se právě tady 14. července 1939 narodil. Vedení města ale v současné době nechystá pojmenovat po Gottovi ulici ani veřejné prostranství.

„Až dostaneme nějaké podněty, tak se tím budeme zabývat. V současné chvíli to neplánujeme. Na radnici jsme dali kondolenční knihu, kam lidé mohou psát poslední vzkazy rodině zesnulého zpěváka. Město také na obrazovce v mázhausu začne v příštích dnech promítat smyčku z fotografií z akcí v Plzni, jichž se Karel Gott zúčastnil,“ řekl Seznamu plzeňský primátor Martin Baxa.

Předseda městské organizace ČSSD v Plzni Michal Chalupný ovšem už podnět má. Chtěl by po Gottovi pojmenovat divadlo otevřené před pěti lety. Dnes nese název Nové divadlo.

„Karel Gott byl určitě nejvýznamnější kulturní osobností z Plzně za několik posledních desetiletí a určitě si ve svém rodném městě zaslouží památku. Kdybychom měli koncertní sál, bylo by asi jeho pojmenování Gottovvým jménem logičtější, ale koncertní sál v Plzni nemáme. Stadion po něm taky asi nepojmenujeme. A abychom po něm pojmenovali nějakou malou uličku v nové výstavbě mi taky nepřijde úplně nejvhodnější,“ řekl Chalupný ČTK.

Reklama

Doporučované