Hlavní obsah

Znárodnění, lži, výhrůžky soudem. Drsný boj o osvětlení v Praze

 

Reklama

Elektrotechniká firma Eltodo dělá v Praze hodně věcí. Provozuje semafory, nový systém parkovacích zón, nebo třeba vyvíjí nové automaty na jízdenky MHD. Teď jí však hrozí, že o jednu zakázku přijde - po 18 letech chce magistrát změnit provozovatele osvětlení v ulicích. A je kolem toho hodně horko.

Článek

Ředitelka společnosti Eltodo Mona Sandescu mluví o „znárodnění” své firmy. Pražský radní pro majetek Karel Grabein Procházka z hnutí ANO po ní žádá omluvu, a pokud ne, hodlá se jí dožadovat u soudu. Vypjaté emoce přinesl boj o to, kdo bude v hlavním městě provozovat a udržovat veřejné osvětlení. Jde o desítky tisíc nejrůznějších lamp a o prestižní zakázku za zhruba sto milionů korun ročně.

Osvětlení ulic v Praze už osmnáct let provozuje mocná elektrotechnická firma Eltodo, stejně jako třeba semafory nebo systém parkovacích zón v některých městských částech. Jenže hodně se změnilo. Eltodo, které dříve mělo tradičně blízko k v Praze vládnoucí ODS, má nového majitele. Majoritní vlastník Libor Hájek jej v roce 2012 prodal investorovi Liboru Sadílkovi, jehož partnerka Mona Sandescu dnes firmu řídí. Změnilo se také vedení magistrátu - občanské demokraty vystřídalo Babišovo hnutí ANO. A pro Eltodo začaly hubenější roky.

Radnice změnila vedení, Eltodo majitele

Ještě v roce 2013 dokázalo Eltodo vyhrát s nabídkou takřka 92 milionů korun ročně provozování a servis osvětlení na dalších deset let. Jenže několik dalších firem, včetně Pražské energetiky s nabídkou o pouhý milion korun vyšší, se s tím nesmířilo a podalo sérii nejrůznějších stížností k antimonopolnímu úřadu do Brna. Ten dodnes, po třech letech, nedokázal definitivně rozhodnout. Uplynulé tři roky to pražští radní vyřešili tím, že zakázku vždy na rok dali Eltodu takzvaně „z ruky”, tedy v jednacím řízení bez uveřejnění.

Zájem má ČEZ i PRE...

Od nového roku 2017 by měl provozovat lampy v hlavním městě někdo jiný. Šanci vystřídat Eltodo na jeho domácí půdě cítí velcí energetičtí hráči. „Skupina ČEZ vytvořila pro velkoodběratele specializovanou dceřinou společnost ČEZ ESCO, která má ve správě osvětlovací soustavy ve více než 80 městech a obcích. Máme zájem o provozování osvětlovací soustavy v Praze, protože jde jednak o významnou zakázku, jednak o významnou referenci,” říká mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

„Probíhají mnohá jednání, zájem provozovat osvětlení v Praze má více subjektů, včetně nás. Nám to dává smysl proto, že to patří k našemu hlavnímu byznysu - tedy distribuci a prodeji elektřiny, ale předvídat, jak to dopadne, by bylo velmi předčasné,” míní mluvčí Pražské energetiky Petr Holubec.

Jenže magistrát dva měsíce před koncem roku dává najevo, že osvětlení nesvěří nikomu ze silných zájemců. Město si bude lampy provozovat a udržovat samo. Tuhle variantu prosazuje nejvíc radní Karel Procházka z ANO. Už kvůli tomu sondoval u stoprocentní městské společnosti Trade Center Praha (TCP), jestli by vůbec takovou zakázku zvládla. A právě písemná odpověď vyvolala bouři mezi radním Procházkou a ředitelkou Sandescu.

...jenže město to chce zkusit samo

TCP totiž radním napsala, že sice nedisponuje potřebnou technikou, jako jsou vysokozdvižné plošiny, ani zaměstnanci, ale že to by nebyl problém. Vše by prý dokázala získat od Eltoda, včetně zaměstnanců.

„Společnost ve vlastnictví města si sepsala šestiměsíční harmonogram, jak nám převezme zaměstnance, auta, stroje, kvalifikace. To už je něco jiného, to už je pomalu znárodnění firmy. Tomu se já musím bránit,” argumentuje Mona Sandescu. Tyto své výhrady napsala i v dopise všem zastupitelům. „Já věřím, že záměr na převzetí nevzešel od vedení města. Já doufám, že je to akce nějakých jednotlivců. Ale potřebuji to od zastupitelů vysvětlit.”

Radního Procházku slova Sandescu o znárodnění rozčílila, podle něho o žádnou krádež soukromé firmy městem nejde. „Vůbec to není pravda. Mně nezbyde nic jiného než žádat omluvu po paní ředitelce. Vzhledem k tomu, že to napsala všem zastupitelům, to nemůžu nechat jen tak ve vzduchu. Jde o jasnou pomluvu. Pokud se nedočkáme omluvy, zvážíme právní kroky,” dodává Procházka.

Reklama

Související témata:

Doporučované