Hlavní obsah

Zneužívání v detenčních centrech. Americké ministerstvo eviduje 5000 stížností

Zaměstnanci amerického ministerstva měli v detenčních centrech obtěžovat děti migrantů.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Na oběžování v amerických detenčních centrech pro dětstké migranty ze strany dalších nezletilých i zaměstnanců upozorňuje kancelář demokratického kongresmana Teda Deutche.

Článek

Americké úřady od října 2015 evidují téměř 5000 stížností na sexuální zneužívání a obtěžování dětí migrantů v detenčních zařízeních. Vyplývá to z dokumentů ministerstva zdravotnictví a sociálních služeb (HHS), na které tento týden upozornila kancelář demokratického kongresmana Teda Deutche. Informuje o tom server The Guardian.

Většinu z 4556 nahlášených případů mají na svědomí nezletilí, 178 z nich ale zaměstnanci center HHS. „Tyto dokumenty mluví o tom, že existuje problém se zaměstnanci HHS, kteří sexuálně obtěžují děti," řekl v úterý na půdě Kongresu Deutch s tím, že v průměru šlo o jeden sexuální útok zaměstnance HHS na nezletilého týdně.

Proti tvrzení Deutche se ohradil Jonathan White z HHS, který vyjádřil pochybnost, že by šlo přímo o zaměstnance ministerstva. Detenční zařízení zajišťuje vláda ve spolupráci se soukromými firmami. White dále uvedl, že každý incident je po nahlášení vyšetřován a v případě potřeby předán ke stíhání. Podle dat zveřejněných Deutchovou kanceláří ministerstvo spravedlnosti takto obdrželo 29 % z 4556 podaných stížností.

V roce 2015, odkud část záznamů pochází, byl prezidentem Barack Obama. Většina hlášení však pochází z doby vlády Donalda Trumpa. Deutch nárůst hlášení o sexuálním obtěžováním v detenčních centrech dává do souvislosti s Trumpovou politikou nulové tolerance, která vyústila v násilné oddělení téměř 3000 dětí od rodin.

HHS se stará o desítky tisíc dětí migrantů, většina z nich hranici překročila sama. V některých případech však dochází k oddělení dítěte od rodiče nebo opatrovníka a umístění do detenčních zařízení. Na problematické jednání se zadrženými v těchto centrech nedávno poukázal případ smrti dvou guatemalských dětí.

Reklama

Doporučované