Hlavní obsah

Znovu přijdou silné bouře s krupobitím, řeky se vylijí z břehů

Foto: Městská policie Praha

Snímek z Prahy je z 8. července, dnes voda opět zaplaví silnice.

Reklama

Dnes a zítra přejdou přes Česko znovu silné bouře. Na některých místech se podle meteorologů řeky vylijí z břehů.

Článek

„Voda v řekách se může vylévat z břehů do okolní krajiny,“ varuje ve výstraze, kterou vydal v poledne, Český hydrometeorologický ústav.

Podle odborníků hrozí vzestupy hladin řek. Voda v některých řekách se může vylévat z břehů do okolní krajiny, což může narušit stabilitu stromů v podmáčené půdě. Nutné je proto omezit pohyb v oblastech, kde hrozí pády stromů. „Doporučujeme uposlechnout pokynů povodňových orgánů, policie a Hasičského záchranného sboru a připravit se na možnost vzniku povodně,“ radí meteorologové.

Dále je podle nich nutné se vyvarovat koupání, plavání, jízdy lodí apod. v korytě toku a bezprostředním okolí. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst. Výstraha platí do čtvrtečního poledne prakticky pro celou republiku. Liší se pouze její síla.

Koryta řek opustí voda v Plzeňském kraji. V Praze a Středočeském kraji dosáhnou řeky druhého a třetího povodňového stupně.

Do dnešní 22. hodiny také platí výstraha před silnými bouřkami. A to pro Prahu, Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Kraj Vysočina a Jihomoravský kraj.

Speciálně v Jihomoravském kraji, Olomouckém kraji, Zlínském kraji a Moravskoslezském kraji platí až do druhé hodiny ranní výstraha před velmi silnými bouřkami s přívalovými srážkami. „Očekává se výskyt velmi silných bouřek s přívalovými srážkami kolem 50 milimetrů, většími kroupami a nárazy větru kolem 90 metrů za sekundu,“ upřesnil Český hydrometeorologický ústav.

Lokálně čekají odborníci přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem. Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy. Nebezpečí představují také kroupy a blesky. Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě.

„Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty, případně i kroupami. Nutno je zabezpečit okna, dveře, skleníky, volně položené předměty,“ uzavřeli meteorologové.

Reklama

Doporučované