Hlavní obsah

Žonglující vydry. Studie vysvětluje cirkusové chování živočichů

Foto: Profimedia.cz

Studie ukázala, že vydry žonglují s kameny, když mají hlad.

Reklama

Vodní živočich, který žongluje s kameny? To není cirkusové číslo, ale obvyklé vydří chování. Nová studie vysvětluje, proč to vydry dělají.

Článek

Co bylo dlouho tajemstvím, výzkumníci z britské University of Exeter vysvětlují – vydry žonglují s oblázky, když mají hlad. Vysledovali, že se u zvířat zvýší vzrušení, které se pojí s potravou. „Vypozorovali jsme, že vydry žonglují daleko častěji před tím, než jsme je nakrmili,“ ilustruje britské agentuře PA Mari-Lisa Allisonová, autorka univerzitního výzkumu.

Během výzkumu sledovali odborníci 44 vyder malých a šest vyder hladkosrstých. První z nich se živí spíše různými druhy korýšů, hladkosrsté vydry upřednostňují ryby. Protože se výzkum nekonal ve volné přírodě, museli autoři vymyslet, jak potravu „schovat“ jako v reálné situaci.

Využili proto například tenisový míček, do jehož středu napěchovali jídlo, nebo dokonce stavebnici Duplo a do kostiček schovali maso. Potřebovali tím navodit co nejběžnější chování vodních živočichů – tedy určitou snahu, kterou musejí vynaložit, než se k potravě dostanou.

A právě ve chvíli, kdy se snaží sehnat potravu, mají vydry sklon k žonglování a jinému „hraní“ s oblázky. Hlavním zjištěním tohoto výzkumu je tedy jasná korelace mezi tímto sklonem a pocitem hladu.

Studie také ukázala, že pohazování s kamínky, v určitých případech až žonglování, je více obvyklé u mladých vyder a také naopak u těch nejstarších. Dospělé vydry naopak nevykazovaly takovou aktivitu. „Naší hypotézou je, že ty nejmladší vydry si tím trénují dovednosti a zručnost,“ vysvětluje Allisonová.

Podle výzkumnice mají dospělé vydry „jiné starosti“. Dosáhnou reprodukčního věku a veškerou energii věnují mláďatům. „Nemají sílu na hraní,“ říká britská odbornice. A naopak ty nejstarší vydry už žádné rodičovské povinnosti nemají, a tak mají čas na žonglování. Tedy alespoň podle dané studie.

„Je to podobné, jako když si starší lidé trénují mozek různými skládačkami a křížovkami, tak i staré vydry předcházejí kognitivnímu strádání,“ dodává Allisonová.

Ovšem ten úplně jasný důvod, proč jsou vydry tak zručné a hravé, však podle Allisonové asi zůstane záhadou.

Reklama

Doporučované