Hlavní obsah

Zoo Dvůr získala na posílení chovu nosorožce z Německa

Foto: Královéhradecký kraj

Ilustrační foto.

Reklama

Safari Park Dvůr Králové nad Labem na Trutnovsku získal v minulých dnech z Německa na posílení chovu nosorožců bílých jižních osmadvacetiletého samce. Nově bude skupina jižních bílých nosorožců čítat dva samce a čtyři samice.

Článek

„Nový samec jménem Kusini přišel do Dvora Králové ze Serengeti Parku Hodenhagen, narodil se v americkém San Diegu,“ řekl mluvčí dvorské zoo Michal Šťastný.

Samec Kusini si nyní na nové prostředí zvyká v zázemí zoo. V Hodenhagenu loni upoutal pozornost tím, že zaútočil na auto ošetřovatelky, které několikrát převrátil. Ošetřovatelka z útoku vyvázla jen s modřinami. Ve Dvoře Králové nosorožec do výběhů, kde jezdí auta, vpouštěn nebude.

Dvorská zoo patří k nejúspěšnějším chovatelům nosorožců na světě. V zoo se dosud narodilo přes 50 nosorožců a zoo je jedinou na světě, která rozmnožila severní bílé nosorožce. Poslední dva severní bílí nosorožci na planetě pocházejí právě ze Dvora Králové a nyní žijí v keňské rezervaci Ol Pejeta.

Kvůli historickému zaměření dvorské zoo na severní bílé nosorožce a ohrožený východní poddruh černých nosorožců se ve Dvoře Králové zatím narodila pouze dvě mláďata nosorožce bílého jižního.

Dvorská zoo nyní chová 20 nosorožců, z nichž 14 je nosorožců černých východního poddruhu a šest je bílých jižních. Nosorožci černí jsou ohroženi vyhynutím, v přírodě jich žije posledních zhruba 900 jedinců. Nosorožců bílých jižních žije v Africe přibližně 20.000 kusů.

Základ chovu nosorožců ve Dvoře Králové byl položen téměř před 50 lety zvířaty, která z afrických expedic na přelomu 60. a 70. let minulého století přivezl tehdejší ředitel zoo Josef Vágner. První nosorožec se ve Dvoře Králové narodil v roce 1976.

Reklama

Doporučované