Hlavní obsah

Zoo Hodonín pořídila murénu hvězdovitou, ryba se tam už zabydlela

Foto: ZOO Hodonín

Nový přírůstek hodonínské zoo.

Reklama

Mořská nádrž v Zoo Hodonín má nového obyvatele, murénu hvězdovitou. Zahrada kvůli ní musela nádrž upravit tak, aby z ní nevylezla.

Článek

„Jsou to zvídaví živočichové, a pokud by se jí podařilo nějakou skulinou utéct, znamenalo by to pro ni smrt. Živé kameny jsme přeskládali tak, aby pro ni vznikl vhodný úkryt. Původní obyvatele nádrže by vzhledem k jejich velikosti neměla ohrozit. Pokud by však docházelo k nějakým problémům, přemístíme je do jiného akvária,“ uvedla zooložka Lenka Štursová.

Rybu si návštěvníci s žádnou jinou nespletou. Její hadovité tělo je bílé s typickými černými, hnědými a žlutými skvrnami. V přírodě murény dorůstají délky jednoho metru a jejich krev je jedovatá.

Jde o dravý, masožravý druh, patří k nejaktivnějším murénám. Žije v útesových mořích v hloubkách od dvou do třiceti metrů. Obývá Indický a Tichý oceán.

Hodonínská zahrada patří v Unii českých a slovenských zoo k těm nejmenším. Návštěvníci v ní uvidí přes 1000 zvířat asi 280 druhů. Loni do ní zavítalo 195 403 lidí, meziročně zhruba o 23 000 více. Padl tak návštěvnický rekord právě z roku 2018, kdy do zoo zamířilo 172 140 lidí.

Reklama

Doporučované